Berliinin yön syke Kuukauden elokuvassa Victoria

Joulukuussa viidesti Orionissa esitettävä Sebastian Schipperin adrenaliinin täyteinen Victoria (2015) on tarinankerronnan juhlaa. Yhdellä otoksella kuvattu ryöstöjännäri sijoittuu Berliinin öisille kaduille. Elokuva on saanut innostuneen vastaanoton niin kriitikoilta kuin festivaalilyleisöiltä.

Espanjalainen Victoria (Laia Costa) pelmahtaa kadulle yökerhosta, jossa on hän on siirtotyöläisen yksinäisyydellä bailannut itsensä hikeen. Pian jatkoja saapuu tarjoamaan Sonne (Frederick Lau) tovereineen. Victoria epäröi, mutta hyväntuulisten miesten fiilis vie mukanaan. Kaduilla, katoilla ja tyhjässä kahvilassa Victorian ja Sonnen välille syttyy liekki. Eikä aikaakaan kun nuori nainen löytää itsensä varastetusta autosta, pakokuskin paikalta matkalla ryöstökeikalle.

Yli kaksituntinen Victoria kuvattiin yhdellä otolla pitkälti julkisissa tiloissa Berliinin Mitten kaupunginosassa. Tämä Schipperin ja kuvaaja Sturla Brandth Grøvlenin huikea suoritus ei silti ole ainoa syy katsoa elokuvaa: jännitystarina pitää otteessaan ja tarjoilee yllätyksiä aivan loppumetreille saakka. Samalla se on yhteen yöhön sovitettu kertomus kaikkensa antavasta, hullusta rakkaudesta. Musiikkina kuullaan Nils Frahmin tehokasta elektroa, joka saa sykkeen nousemaan.

Berlinalen elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Victoria palkittiin viime vuoden parhaana saksalaiselokuvana. Suomessa se on nähty Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2015.

Kuukauden elokuva Victoria
La 3.12., ti 6.12, su 18.12., ti 20.12. ja pe 30.12.
Liput 6,50 € / KAVIn klubikortilla 5 €
Verkkokauppaan >>
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki

Mikko Pihkoluoma, Voima
Victoria aiheuttaa matkakuumetta ja on taatusti yksi syyskuun Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin puheenaiheista. Yhden yön aikana Berliinissä tapahtuva elokuva vangitsee täydellisesti metropolin sykkeen ja loputtomalta tuntuvan yön, jossa mitä tahansa voi tapahtua.”

Stephen Holden, The New York Times
Victoria is a sensational cinematic stunt. From its blinding strobe-lit opening, driven by pounding electronica, this German heist thriller directed by Sebastian Schipper conveys the queasy excitement of being dropped onto a roller coaster midride. Clocking in at more than two hours, it may be the longest such ride you’ll ever take. But on uphill loops, as the movie pauses to catch its breath, it is also a dry-eyed contemplation of millennial ennui in a hypercompetitive, winner-take-all climate.”

Jonathan Romney, The Guardian
”But, more than a technical prodigy, Victoria is an authentic piece of cinematic magic. Taking us deep into one woman’s experience, it’s as adrenaline-charged as any mainstream action cinema, but with a minimum of production frills.”