Charlotte Rampling -sarja alkaa ti 14.6.

50 vuotta sitten läpimurtonsa tehnyt tänä vuonna 70 vuotta täyttänyt brittinäyttelijä Charlotte Rampling sai vihdoin viime keväänä tunnustuksen - Oscar-ehdokkuuden elokuvasta 45 vuotta (2015). Orionin kesässä juhlitaan kohtalokkaasta katseestaan tunnetun näyttelijän pitkää uraa sekä eurooppalaisessa että amerikkalaisessa elokuvassa.

Tessa Charlotte Rampling syntyi 5.2.1946 Englannissa upseeriperheeseen. Isän ammatin takia tyttö muutti alituiseen ja asui useita vuosia muun muassa Ranskassa oppien kieltä ja mannermaista kulttuuria. Mallintöiden kautta kaunotar päätyi elokuviin ja läpimurtorooli tarjoutui Silvio Narrizanon 60-luvun svengaavan Lontoon kuvauksesta Georgy Girl – keinoista paras (1966). Sivurooli hedonistisena Meredithinä teki Ramplingistä osan aikansa kuvaa, mutta suuri mahdollisuus tarjoutui lopulta Luchino Viscontin sotadraaman Kadotetut (1969) kautta.

 

Vuoden 1974 scifi-fantasia Zardoz oli näyttelijän tie valtavirtaan. Hämmentävässä seikkailusaagassa Rampling näyttelee kuolematonta Consuellaa vasten ikoniseen punaiseen vaippaan pukeutunutta Sean Conneryä.

 

Vuonna 1980 uransa huipulla ollut ohjaaja-näyttelijä Woody Allen valitsi Ramplingin vastanäyttelijäkseen ja halujensa kohteeksi elokuvaan Muistelmia – Stardust Memories. Sekalaisen vastaanoton saanut draamakomedia on Allenin mustavalkoinen, jazzilla kyllästetty, ajoittain parodiankin asteelle äityvä kunnianosoitus Fellinille.

François Ozonin trilleri Swimming Pool (2003) on esimerkki siitä, miten näyttelijä voi toimia muusana ohjaajalleen. Ozon houkutteli Ramplingin takaisin elokuviin 2000-luvun alussa, jonka jälkeen yhteistyö on tuottanut neljä teosta.

Lopulta vuonna 2015 rooli Andrew Haighin draamassa 45 vuotta toi näyttelijälle Oscar-ehdokkuuden. Elokuva on tarina siitä, miten paljastukset menneisyydestä alkavat järkyttää pitkää ja seesteistä avioliittoa. Rampling tekee vivahteikkaan ja intensiivisen roolisuorituksen, jolla voitti myös Berliinin elokuvajuhlien hopeisen karhun.

Charlotte Rampling on todellinen maailmannainen, joka on tehnyt loistokkaan elokuvauran yli kielirajojen. Näyttelijän elämä on ollut myös traagisten tapahtumien vuoristorata. Läpimurtovuotenaan 1966 nuori näyttelijätär kohtasi menetyksen, kun hänelle läheisin ihminen isosisko Sarah teki itsemurhan. Lukuisat julkiset suhteet, erot ja kohut ovat värittäneet Ramplingin uraa ja kaikki tämä on luettavissa näyttelijän maineikkaasta katseesta, jota vaikeudet ovat vuosien varrella vain syventäneet. Nuorena femme fatalena uransa aloittanut Rampling ei ole vanhetessaankaan kaihtanut eroottissävytteisiä rooleja. Hän näyttäytyy itsevarmana kypsänä naisena, joka ei vetäydy kuoreensa nuorten tyttöjen vallatessa alaa.

Aleksi Vauhkonen