Erikoisnäytökset Vertigo ja Brainstorm 70 mm su 29.11. Bio Rexissä

Vielä kerran Bio Rex 70 mm -päivänä päästään nauttimaan laajakuvaformaatin helmistä. Vietämme samalla legendaarisen teatterin jäähyväisiä ennen Lasipalatsin remonttia. Ohjelmassa on maailman parhaaksikin elokuvaksi tituleerattu Hitchcockin Vertigo – Punainen kyynel (1958) sekä tieteiselokuva Brainstorm – aivomyrsky (1983).

Hitchcockin 45. elokuva Vertigo valittiin vuonna 2012 Sight & Sound -lehden äänestyksessä maailman parhaaksi elokuvaksi. James Stewartin ja Kim Novakin tähdittämä elokuva ammentaa myyteistä sekä romantiikan kaksoisolennon (Doppelgänger) ideasta. Se on elokuva miehen romanttisesta unelmasta ja siihen uppoutumisesta: menneisyyden ja kuoleman kaipuusta ja pakkomielteestä. Elokuvan keskiössä on vahvasti näkeminen ja katsominen. Huimaus, vertigo, on nimenomaan näkemiseen liittyvä sairaus. Enemmän kuin mikään toinen Hitchcock-elokuva Vertigo on tutkielma intohimosta kuvaan – intohimosta, joka ei aina ole tervettä.

Muistamme Douglas Trumbullin erityisesti elokuvien 2001: Avaruusseikkailu sekä Blade Runner erikoistehosteista. Trumbull on myös ohjannut kaksi kokoillan elokuvaa. Niistä toinen, 1983 valmistunut tieteiselokuva Brainstorm – aivomyrsky kertoo tiedemiehistä, jotka keksivät keinon tallentaa ihmisten emotionaalisia kokemuksia. Trumbull ymmärsi ensimmäisten joukossa tietokonegrafiikan mahdollisuudet elokuvanteossa ja Brainstormin 70 mm:n formaatti tekeekin tehosteille oikeutta.

Molemmat elokuvat nähdään 70 mm filmiltä, jota Helsingissä pääsee ihastelemaan ainoastaan Bio Rexin valkokankaalta. Huom! Elokuvien liput ovat nyt myynnissä KAVIn nettikaupassa, Orionin kassalla (Eerikinkatu 15) ja KAVIn keskuksessa (Sörnäisten rantatie 25 A). Lipunmyynti Bio Rexissä näytöspäivänä klo 14 alkaen. Liput 8 € / KAVIn klubikortilla 6 €.

Vielä kerran Bio Rex 70 mm.
Sunnuntaina 29.11. klo 15 alkaen, Bio Rex, Lasipalatsi

15:00 Alfred Hitchcock:
VERTIGO - PUNAINEN KYYNEL
(Vertigo/Studie i brott), USA 1958
rooleissa: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes
musiikki: Bernard Herrmann
Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin romaanista D'entre les morts
70 mm restauroitu versio 1996, näytös Lasipalatsin Bio Rexissä
liput 8 / 6 €
K12, 128 min

18:00 Douglas Trumbull:
BRAINSTORM - AIVOMYRSKY
(Brainstorm/Storm i hjärnan), USA 1983
rooleissa: Christopher Walken, Natalie Wood, Louise Fletcher
musiikki: James Horner
70 mm, näytös Lasipalatsin Bio Rexissä
liput 8 / 6 €
suom. tekstit/svensk text
K16, 106 min

Teemapäivän sivut
Facebook–tapahtuman sivut