Hollywood, Suomi ja pienen maan elokuvateollisuus

Orionin Hollywood – Suomi -esityssarjan polttopisteessä 11.10.–21.12. on suhde Hollywoodiin, erityisen rakkaaseen viholliseen, jota on saatettu vieroksua mutta josta yhtä kaikki on ammennettu sekä sisältöön että tyyliin liittyviä ideoita. Sarjaan liittyy Helsingin yliopiston A Transnational History of Cinema -tutkimusprojektin yleisöseminaari Orionissa pe 14.10.

Suomalainen elokuva ei ole koskaan ollut itseriittoista ja sisäänpäin lämpiävää, vaikka se studiokaudella joskus halusikin sellaisena näyttäytyä. Hollywood – Suomi -sarjassa tutkaillaan suomalaisen ja yhdysvaltalaisen elokuvan yhteyksiä 1910-luvulta aina 2000-luvun alkuun. Ohjelmiston elokuvat on ryhmitelty pareittain.

Aatelisseikkailija, ohjaaja ja näyttelijä Carl von Haartman esimerkiksi tunsi sielunyhteyttä Erich von Stroheimiin. Von Haartmanin kansainvälisen vakoiludraaman Korkein voitto (1929) rinnalla esitetään von Stroheimin esikoisohjaus Blind Husbands (1919). Matti Kassilan Tulipunaisen kyyhkysen (1961) inspiraation lähde on selvä: Fritz Langin film noir Nainen ikkunassa (1944).  Kummassakin sovinnainen, kypsä keski-ikäinen mies (Tauno Palo ja Edward G. Robinson) ajautuu tukahdutettujen intohimojensa ajamana suhteeseen nuoren naisen kanssa ja lopulta keskelle painajaismaista rikosten maailmaa.

Eri puolilla elokuvamaailmaa 1990-luvulla suosioon nousseen mosaiikkimaisista ihmiskohtaloista koostuvan kerrontamuodon Hollywood-huipentumiin kuuluu Paul Thomas Andersonin Magnolia (1999), Suomessa puolestaan Jarmo Lampelan Joki (2001). Sarjan tekijänimiin kuuluvat myös mm. Valentin Vaala ja Ernst Lubitsch, Aarne Tarkas ja Marlon Brando sekä Aki Kaurismäki ja John Landis.

Aihetta syvennetään seminaarissa Orionissa perjantaina 14.10. klo 10–16.30. Seminaari järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotutkimuksen puitteissa vuosina 2011–14 toimineen A Transnational History of Finnish Cinema -akatemiaprojektin kanssa. Tuoreita tutkimuksia esittelevät Henry Bacon, Jaakko Seppälä, Anneli Lehtisalo, Kimmo Laine ja Outi Hupaniittu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Seminaariosuuden jälkeen esitetään elokuvapari Trouble In Paradise (Lubitsch, 1932) klo 17 ja Morsian yllättää (Vaala, 1941) klo 18.45, liput elokuvanäytöksiin 6,50 € /  KAVIn klubikortilla 5 €.

KAVIn Elonet-sivustolla on julkaistu essee Miksi pienikin maa tarvitsee elokuvakulttuurin?, jossa Bacon erittelee johtamansa tutkimushankkeen lähtökohtia ja näkökulmia.

Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki