KAVI digitoi ja entisöi kotimaista elokuvaperintöä

Orionin syksyssä esitellään KAVIn tuoreiden restauraatiourakoiden hedelmiä. Palkitut klassikot Komisario Palmun erehdys (1960) ja Valkoinen peura (1952) on entisöity ja digitoitu. Jälki on maailman huippua.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kynnyksellä on syytä tehdä kunniaa kotimaisen elokuvataiteen mestariteoksille. KAVIn viimeaikaisiin projekteihin on kuulunut kahden juhlitun kotimaisen elokuvan entisöinnit.

Matti Kassilan (s. 1924) ikoninen Komisario Palmun erehdys (1960) valittiin Yleisradion kriitikkokyselyssä vuonna 2012 kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Mika Waltarin romaaniin perustuva murhamysteeri ei kursaile komiikan suhteen. Elokuvan käsikirjoitus on omaa luokkaansa ja verraton näyttelijäkaarti tavoittaa kaikki sen humoristiset ja trillerimäiset vivahteet. Mukana soljuvassa dialogissa uiskentelee kuin kala vedessä myös Suomen elokuvahistorian pahamaineisin kohtausvaras Leo Jokela etsivä Kokkina.

Yli 50 vuotta vanha Komisario Palmun erehdys on tänä vuonna digitoitu KAVIn toimesta lähdemateriaalistaan huipputarkkaan 4K DCP -formaattiin. Vaikka alkuperäiset kelat ovat olleet verrattain hyväkuntoisia, on niistä poistettu ajan myötä syntynyttä välkettä. Filmirullan eri kuvat reagoivat aikaan ja valoon eri tavoin, jolloin syntyneet kirkkauserot aiheuttavat välkyntää kuvan lomassa. Klassikkoelokuva on nyt yhtä komeassa kunnossa kuin ensi-illassaan.

Komisario Palmun erehdys esitetään ke 31.8. klo 17.

Erik Blomberg (1913–1996) ohjasi Valkoisen peuran maalis-huhtikuussa 1952 Lapin hankien loisteessa. Pakkaset tekivät repliikkien nauhoittamisesta vaikeaa ja ääniraitaa hallitseekin Einar Englundin satumainen musiikki. Pääosassa on kuitenkin Suomen Lapin jylhät maisemat äärettömine nietoksineen. Lumi tarjoaa kauhufantasialle sen omintakeisen valon, joka on saatu takaisin entiseen hohtoonsa KAVIn tarkan restaurointityön ansiosta. Kuten Komisario Palmun erehdys, on Valkoinen peura nyt digitoitu 4K DCP -formaattiin.

Valkoinen peura sai ensi-iltansa Helsingin olympialaisten aikaan ja jäikin urheilujuhlan varjoon. Tämä oli eittämättä yksi historiamme pahimmista elokuvamarkkinointimunauksista, mutta jo saman vuoden syksyllä elokuva palkittiin kolmella Jussilla. 1953 keväällä se voitti Cannesin elokuvajuhlien parhaan taruaiheisen elokuvan palkinnon ja on sittemmin kiertänyt maailmaa.

Valkoinen peura esitetään ke 7.9. klo 17.