Leikkisä, rajoja rikkova Musidora kinokonsertissa su 17.4.

Ranskalaisen elokuvantekijä Musidoran kahdesta 1920-luvun elokuvasta koostuva kinokonsertti järjestetään su 17.4. Haastattelimme Ääniteknillisen laboratorion orkesteria, joka tulee säestämään näytöstä. ”Musidoran hahmot inspiroivat paljon, mutta myös elokuvien omintakeinen kerronta.”

Mikä on Ääniteknillinen laboratorio ja keitä kuuluu orkesteriinne?

Ääniteknillinen laboratorio oli Helsingin yliopiston musiikkitieteen studion alkuperäinen nimi, kun se 1960-luvun alussa perustettiin. Orkesterimme valitsi nimen kunnioittamaan studion pitkää historiaa. Orkesteriin kuuluvat studiokurssilaiset sekä muusikoita Helsingin yliopiston improvisoijista, mutta studion henkeen liittyy se, että ihmiset tulevat ja menevät. Orkesteri on siis avoin uusille kokoonpanoille.

Oletteko säestäneet elokuvia aikaisemmin?

Osa muusikoista on aiemmin säestänyt elokuvia, mutta suurimmalle osalle työryhmästä projekti oli ensimmäinen laatuaan. Kurssin aluksi harjoittelimme tekemällä äänet ja musiikin kohtaukseen David Lynchin elokuvasta Dyyni, jotta saimme karkean käsityksen aiheesta.

Miten kuulitte ensimmäisen kerran Musidorasta ja hänen elokuvistaan?

Musidora on tuttu Les Vampires -sarjasta, mutta emme olleet aiemmin nähneet hänen omia ohjauksiaan. Innostuimme valtavasti, kun KAVIlta ehdotettiin Musidora-näytöstä säestettäväksi ja tutustuimme tähän ainutlaatuiseen taiteilijaan!

Miten kuvailisitte Musidoran hahmoa hänen elokuvissaan?

Leikkisä, viekoitteleva, hauska, synkkä, hupaisa, oman tiensä kulkija, rajoja rikkova, edellä aikaansa. Musidora on jokainen nainen. Parasta Musidoran hahmoissa on juuri se naiseuden monipuolisuus, jota ne edustavat aikana, jolloin elokuvissa tavanomaisesti on esitetty hyvin kapea kuva naisesta.

Mikä Musidoran elokuvissa inspiroi?

Musidoran hahmot inspiroivat paljon, mutta myös elokuvien omintakeinen kerronta. Elokuvat sijoittuvat Espanjaan, mitä hyödynsimme jonkin verran musiikissa. Lisäksi Musidoran hullutteleva, surrealismista kumpuava puoli vapautti tiettyyn hullutteluun säestyksenkin osalta.

Miten haitte inspiraatiota säestyksen luomiseen? Millainen elokuvamusiikki on mielestänne kiinnostavaa?

Lähdimme työstämään musiikkia keskusteluiden ja yhteisten mielikuvien kautta työryhmänä katsoessamme Musidoran elokuvia. Tulimme siihen tulokseen, että tärkeätä elokuvamusiikissa on se, että musiikki tukee kuvaa, joten elokuvat olivat selkeä lähtökohta toiminnallemme. Henri Pitkänen sävelsi suurimman osan konsertin sävelletystä materiaalista.

Millaisia instrumentteja käytätte? Varaudutteko improvisoimaan myös?

Käytössämme on perinteisiä instrumentteja kuten kitara, jousisoittimet, puhaltimet ja piano, minkä lisäksi kuullaan elektronisia ääniä. Erkki Kurenniemellä oli tärkeä rooli studion synnyssä soitinrakentajana, joten hänen soittimiaan kuullaan myös konsertissa. Lisäksi studion nykyhetki on läsnä modernin studiolaitteiston ja elektronisten soittimien muodossa. Suurin osa muusikoista on HYI:stä eli Helsingin yliopiston improvisoijista, joten näytöksessä on myös tiedossa improvisoituja osia.

Kinokonsertti Musidora
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
Sunnuntaina 17.4. klo 18
Liput 12 € / KAVIn klubikortilla 10 €

Liput myynnissä verkkokaupassa ja Orionin kassalla.

Kuva keskellä: Edvard Enqvist