Millainen oli neuvostoelokuvien nainen? Seminaari elokuvateatteri Orionissa la 9.12.

Nainen neuvostoelokuvassa -seminaari lauantaina 9.12. kokoaa yhteen venäläisen kulttuurin ja elokuvan tutkijoita pohtimaan naisten roolia neuvostoelokuvassa. Päivän alustukset tarjoavat yhteiskunnallista, kulttuurista ja tyylihistoriallista taustaa niin neuvostoajan elokuvien, kuin venäläisten nykyelokuvien ja tv-tuotantojenkin naiskuville.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Aleksanteri-instituutin järjestämän seminaarin yhteydessä nähdään kaksi aiheeseen liittyvää elokuvaa: 1950-luvun romanttinen Sovcolor-draama Ja tarina jatkui (1955) sekä ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä pysähtyneisyyden ajan sielunmaisemaa luotaava Kummallinen nainen (1977).

Päivä toimii avauksena yhteensä kahdeksan elokuvan Nainen neuvostoelokuvassa -esityssarjalle. Tutkijoiden alustuksia kuullaan sarjan neljässä näytöksessä: 13.12. Sänky ja sohva (Lauri Piispa), 14.12. Valoisa tie (Ira Österberg), 18.12. Nuoren naisen onni (Sanna Turoma) ja 23.12. Heinäkuun sade (Mia Öhman). Kaikki elokuvat nähdään suomeksi tekstitettyinä, 35 mm:n filmikopioina Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Venäjän Gosfilmofondin arkistoista.

Seminaariin ja seminaaripäivän kahteen elokuvanäytökseen on vapaa pääsy. Sarjan muut elokuvat ovat Orionin maksullisia näytöksiä.

Seminaarin ohjelma la 9.12.2017
Esityssarjan aikataulu ja elokuvat 9.12.2017–3.1.2018
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki