Nainen on valttia? -seminaari Orionissa 7.11.

Miksi suomalaisessa elokuvahistoriassa on niin vähän naistekijöitä? Naisen asema elokuvateollisuudessa puhuttaa jälleen niin meillä kuin maailmalla. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistaa suomalaisen elokuvan studiokauden naisohjaajia ja -käsikirjoittajia seminaarissa lauantaina 7.11.2015. Vapaa pääsy.

Suomalaisen elokuvan historiaa kerrottaessa naiset jäävät tekijöinä usein varjoon, mutta itse asiassa heidän panoksensa on ollut olennainen jo studiokauden kulta-aikana 1930–50-luvuilla.  Yhteistyössä Women in Film & Television Finland ry:n kanssa järjestettävässä seminaarissa kuullaan tutkijapuheenvuoroja. Varhaisten naistekijöiden perintöä pohtivat myös nykyajan elokuvantekijät, minkä kautta keskustelu linkittyy 2000-luvun suomalaiseen elokuvaan. Keskusteluun kannustavan seminaarin ohjelmassa on myös kaksi paneelia.

Seminaarin rinnalla KAVIn elokuvateatteri Orionissa pyörii 23.12. asti sarja Kotimaisen kultakauden naistekijät. Edelläkävijöistä esiin sarjassa nousee mm. Suomen ensimmäinen naispuolinen elokuvaohjaaja Glory Leppänen, jonka lama-aikaan sijoittuvassa elokuvassa Onnenpotku (1936, esitys ti 10.11.) tehtailijan tytär (Miss Eurooppa Ester Toivonen) rakastuu työttömään insinööriin. Lea Joutseno oli yhtenä ensimmäisenä naisnäyttelijänä mukana kirjoittamassa omia roolejaan, kuten elokuvaa Dynamiittityttö (1944, esitys ti 3.11.) ja voitti ensimmäisenä naispuolisena käsikirjoittajana Jussi-palkinnon Sillanpää-filmatisoinnista Ihmiset suviyössä (1948) (esitys to 29.10., alustaa Oskari Sipola). Seminaari saa nimensä näyttelijänä parhaiten tunnetun Ansa Ikosen ainoasta ohjaustyöstä vuodelta 1944 (esitys to 5.11.); Ikosenkin työssään kohtaamien vaikeuksien vuoksi lisäämme perään kysymysmerkin.

Valokeilaan seminaarissa ja elokuvasarjassa pääsevät tähtinäyttelijät ja omaleimaiset käsikirjoittajat Regina Linnanheimo ja Mirjami Kuosmanen, joiden syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta. Molemmat tutkivat töissään naiseutta ja naisen roolia yhteiskunnassa. Linnanheimon tähdittämä ja yhdessä Teuvo Tulion kanssa kirjoittama avioliittomelodraama Rikollinen nainen (1951) nähdään Orionissa seminaarin päätteeksi 7.11. Linnanheimolle omistettu nimikkosarja pyörii teatterissa 6.12. saakka. Mirjami Kuosmasen alkuperäisaiheeseen perustuva ja yhdessä miehensä Erik Blombergin kanssa toteuttama mestariteos Valkoinen peura (1952, esitykset ke 11.11. ja ke 18.11.) on kuvaus tyydyttämättömän naisen himoista, jotka pukeutuvat kohtalokkaan peuran hahmoon. Kuosmasen elokuvista esitetään myös Kun on tunteet (1954, esitys su 8.11.) ja Kihlaus (1955, esitys ke 25.11.).

Seminaariin on vapaa pääsy.

Tarkempi ohjelma sekä seminaarin puhujat KAVIn nettisivuilla.