Paolo Sorrentino Orionissa helmikuussa

Italian uuden polven elokuvaohjaajista napolilainen Paolo Sorrentino (s. 1970) saanut suurinta huomiota. Helmikuussa Orionissa nähdään hänen kuusi pitkää elokuvaansa.

Hänen kuudesta ohjauksesta peräti viisi on päätynyt Cannesin elokuvafestivaalien kilpailusarjaan, tuoreimpana parhaillaan elokuvateatterissa oleva Youth. Seuraavaksi vuorossa on televisiosarja paavista.

Elokuvissaan Sorrentino käsittelee toistuvasti valtaa ja miehisyyttä. Hänen päähenkilönsä ovat jalkapallotähtiä, koronkiskureita, vallan huipulla olevia poliitikkoja, rokkitähtiä, mafiosoja, seurapiirihaita ja elokuvantekijöitä. Glamour ja menestys ovat tunnetusti katoavaisia ja Sorrentinon elokuvissa onkin useimmiten vahva melankolinen alavire.

Esikoisohjaus One Man Up (2001) syntyi ohjaajan kotikonnuilla Napolissa. Siinä jalkapalloilijan ura hyytyy loukkaantumiseen ja italopopparin alamäki alkaa intiimistä hetkestä teinitytön kanssa Tekijäkunnassa oli kuulun teatterikollektiiviin Teatro Unitin väkeä, muun muassa Sorrentinon vakiotähdeksi nouseva näyttelijä Toni Servillo.

Toista ohjausta, Consequences of Love (2004) kuvattiin Guardian-lehdessä parhaaksi mitä italialainen elokuva on tuottanut vuosikausiin. Kivikasvoinen Toni Servillo on mafian pankkiiri joka on erakoitunut sveitsiläishotelliin. Il Divossa (2008) Sorrentino piirtää hyytävän kuvan valtakautensa ehtoopuolella olevasta pääministeri Giulio Andreotista ja Italiasta. The Guardian kuvasi elokuvaa rock-oopperaksi politiikasta.

Suuressa kauneudessa (La grande bellezza, 2013) pääosassa on Rooma jonka seurapiirikeisarina on skandaalitoimittaja Jep Gardella. Huikeilla juhlilla alkava elokuva esittelee Rooman kauniit ja rohkeat, mutta vähitellen Jep aavistaa ihanan elämän lähestyvän loppuaan. Sean Penn on This Must Be the Place -elokuvan (2011) ikääntyvä rokkari joka kääntää katseen menneisyyteen ja jäljittää isäänsä keskitysleirillä piinannutta vartijaa.

Youthissa (2015) nuoruus on enää etäinen muisto. Hulppeassa sveitsiläisparantolassa terveyttään kohentavat kuulu kapellimestaeri (Michael Caine) ja Hollywood-ohjaaja (Harvey Keitel)

Paolo Sorrentino elokuvateatteri Orionissa 3.–23.2.2016
Eerikinkatu 15, Helsinki
Liput 6,50 € / KAVIn klubikortilla 5 €

One Man Up ((L’uomo in più, 2001) 3.2. ja 5.2.
Consequences of Love (Le conseguenze dell’amore, 2004) 9.2. ja 12.2.
The Family Friend (L’amico di famiglia, 2006) 11.2. ja 13.2.
Il Divo – Giulio Andreottin merkillinen elämä (Il Divo, 2008) 4.2. ja7.2.
This Must be the Place (2011) 16.2. ja 19.2.
Suuri kauneus (La grande bellezza, 2013) 17.2 ja 20.2.
Youth (2015) 23.2.