KIRJA JA SEMINAARI: Unelmatehdas Liisankadulla julkaistaan KE 24.4.

Suomen Filmiteollisuus (SF) tuotti vuosina 1934–1963 kaikkiaan 235 pitkää näytelmäelokuvaa, mm. Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan ja Suomen parhaaksi valitun elokuvan Komisario Palmun erehdys. Tietokirja Unelmatehdas Liisankadulla (toim. Kimmo Laine, Minna Santakari, Juha Seitajärvi ja Outi Hupaniittu) kertoo Suomen suurimman elokuvayhtiön kiihkeän nousun ja laskun tarinan; sen, miten olemattomalla pääomalla aloittaneesta uhkayrityksestä tuli keskeinen kulttuuriteollinen vaikuttaja ja populaarijulkisuuden hallitsija.

Unelmatehdas Liisankadulla -kirjassa kuvataan, millaista oli luova työskentely ”Suomen Hollywoodissa”, Liisankadun halleilla, jotka olivat aikanaan Pohjoismaiden suurimmat elokuvastudiot. Miten tähtiä etsittiin ja koulittiin SF:n Filmikoulussa, ja ketkä elokuvia ohjasivat, kirjoittivat ja lavastivat? Kirjaa varten on haastateltu SF:ssa työskennelleitä elokuvantekijöitä ja näyttelijöitä, mm. Pirkko Mannolaa ja Heidi Krohnia.

Teoksessa pureudutaan myös SF:n tuotantoon: millaisiin elokuviin yhtiö erikoistui ja millaisia olivat elokuvien yhteiskunnalliset kytkennät? Millaisia olivat sen sotaelokuvat, historialliset elokuvat ja populaarikomediat Puupää-elokuvien tapaan? Sota-aikana SF:ssä tehtiin hulppeita musikaaleja ja viihdyttäviä pukuelokuvia. Toisaalta SF nostatti kansan puolustustahtoa täysin erilaisten, suoran propagandististen elokuviensa avulla.

Unelmatehdas Liisankadulla peilaa uusinta queer-tutkimusta SF:n elokuvien eksentristen ja omalaatuisten mieshahmojen kautta ja tutkii, kuinka seksuaalivähemmistöjä esitettiin SF:n elokuvissa. Uusia näkökulmia avataan myös naisnäyttelijöiden rodullistettuihin rooleihin. Teos tarjoaa myös ainutlaatuista tietoa elokuvien historiallisista kuvauspaikoista kuten esim. pääkaupunkiseudun lukuisista kartanoista, joissa kuvattiin Kulkurin valssin tapaisia suosittuja pukuelokuvia. Puvut ja filmitähtien habitus loihdittiin SF:n omassa pukuateljéessa, jonka toimintaan kirjassa pureudutaan.

Kirjassa kerrotaan, kuinka suosittuja kotimaisia kohuelokuvia kuten Hilja - maitotyttö ja Kuu on vaarallinen markkinoitiin maailmalla peittelemättömän ”skandinaavisen” erotiikan avulla, ja kuinka Tuntemattoman sotilaan yritykset valloittaa Eurooppaa tyrehtyivät kylmän sodan suurvaltajännitteisiin.

Tutkimuksessa on hyödynnetty aiemmin saavuttamattomissa ollutta arkistoaineistoa. Nämä aineistot tarjoavat uutta ja kiinnostavaa tietoa esim. SF:n salamyhkäiseksi jääneistä alasajon ja konkurssin vaiheista. Kirjan ovat toimittaneet dosentti Kimmo Laine (FT), elokuvalavastaja, tutkija Minna Santakari (TaM), tutkija Juha Seitajärvi (FM) ja arkistonjohtaja Outi Hupaniittu (FT). Kirjoittajina on toimittajien lisäksi eri alojen asiantuntijoita, niin tutkijoita kuin kriitikoita ja arkistolaisiakin.

Unelmatehdas Liisankadulla -kirjan teemoja käsittelevä SF-seminaari järjestetään keskiviikkona 24.4. klo 13-15.30 Kino Reginassa Oodissa. Teoksen virallinen julkaisutilaisuus on heti seminaarin jälkeen klo 15.30-16.30.

SEMINAARIN OHJELMA:

13.00–15.15 Seminaari

Kimmo Laine: Avaussanat

Filmiteollisuuden synty

Outi Hupaniittu: Suomen Filmiteollisuuden synty

Markku Koski: T. J. Särkkä – Firman ensimmäinen juoksupoika

Työ Filmiteollisuudessa

Minna Santakari ja Juha Seitajärvi: Työskentely Liisankadun studioilla ja filmaukset Helsingin kartanoissa

Raija Talvio: Suomisen Ollin turmelus

Anu Juva: Musiikki SF-elokuvissa

Filmiteollisuuden tuotanto

Kimmo Laine: SF:n genret, syklit ja sarjat

Henri Waltter Rehnström: Pekka ja Pätkä parhaina kavereina

Jari Sedergren: SF:n sota-aika

Filmiteollisuuden kriisi

Jaakko Seppälä: SF:n toimintaelokuvat

Tommi Römpötti: SF:n nuorisoelokuvat

Outi Hupaniittu: SF:n loppu

15.30–16.30 Kirjan julkistaminen

**

Lisätietoja: Juha Seitajärvi/KAVI, juha.seitajarvi@kavi.fi

Arvostelukappaleet: Marianne Hiirsalmi/SKS (arvostelukappaleet@finlit.fi), Timo Matoniemi/KAVIn kirjasto

OSTA KIRJA