Päivä jona internet pysähtyi

KAVIn koordinoimaa Mediataitoviikkoa vietetään tällä viikolla. Mediataitoviikon yhteistyökumppanin TeliaSoneran Tapio Ranta muistuttaa, että medialukutaitoon kuuluu myös omasta datasta huolehtiminen ja tietoturvariskien ymmärtäminen.

Mitä jos aamulla herätessäsi internet ei toimisikaan? Selviäisitkö päivästäsi? Todennäköisesti huomaisit sen heti avatessasi silmäsi, kun tarkistaisit puhelimestasi viimeisimmät viestit ja päivitykset. Sen jälkeen vasta vaikeudet alkaisivat. Pankkiasioita ei voisi hoitaa kun raha ei liiku. Joukkoliikenne tökkisi. Kaupoissa ei myynti pelaisi. Kukaan ei pystyisi tekemään töitään. Tehtaat pysähtyisivät. Internet on nykyään yhtä kriittinen kuin vaikkapa sähkö tai vesi. Kun juot suomalaista vesijohtovettä, voit olla kohtuullisen varma, että se on turvallista. Niin on myös verkkojen kanssa: suomalaisten tietoverkkojen tietoturvan taso on todistetusti maailman huippuluokkaa. Tämä on ennen kaikkea operaattoreiden pitkäjänteisen työn tulosta.

Miksi sitten operaattoreiden rooli on niin tärkeä? Voin kertoa muutaman syyn TeliaSoneran näkökulmasta. TeliaSonera operoi verkkoja globaalisti (pdf), meidän kaapelimme kulkevat pohjolasta Eurooppaan ja sieltä Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan. Monikaan ei tiedä, että noin kolmasosa maailman kaikesta internet-liikenteestä kulkee TeliaSoneran verkkojen kautta.  Kun katsot netistä elokuvaa tai kuuntelet musiikkia, hyödynnät todennäköisesti meidän palveluitamme. Toiminnan laajuudesta johtuen meillä on kohtalaisen hyvä ymmärrys siitä millaisia lieveilmiöitä netin käyttöön liittyy. Kun haittaohjelmat alkavat levitä tai jokin iso verkkohyökkäys käynnistyy, ympäri vuorokauden toimivat verkkokeskuksemme havaitsevat tapahtumat ensimmäisten joukossa. Toimenpiteet poikkeustilanteessa käynnistetään heti. Vaihtoehtoja voidaan pohtia yhdessä asiakkaiden, viranomaisten sekä muiden operaattoreiden kanssa. Liikennettä voidaan ajaa ”pesukoneeseen”, jossa epänormaali liikenne suodatetaan. Liittymiä tai kokonaisia verkkoja voidaan sulkea. Tärkeintä on varmistaa, että toimiva internet voidaan taata mahdollisimman monelle käyttäjälle.

Valitettava fakta on, että internetissä lieveilmiöiden määrä lisääntyy ja vauhti kiihtyy. Tilanne ei ole helppo. Suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Mikko Hyppösen puheita aiheesta. Yhä tärkeämmäksi nousee se, että käyttäjät itse ymmärtävät riskit ja osaavat toimia oikein. Viime viikkoina Facebookissa on levinnyt aikuisviihdevideo, jolla uskotellaan olevan käyttäjän ystäviä. Todellisuudessa kyseessä on linkki haittaohjelmaan, joka asentuu käyttäjän koneelle ja levittää itseään edelleen. Ikivanhat huijauskikat purevat yhä tänä päivänäkin ja seuraukset niistä voivat olla käyttäjille vakavia. Nykypäivänä medialukutaito tarkoittaa myös tietoturvariskien ja -uhkien havainnointia ja ymmärtämistä. Meidän ja kaikkien alalla toimivien yritysten tärkeä tehtävä on tiedottaa ja ohjeistaa käyttäjiä, jotta tulevaisuudessakin voisimme nauttia vapaasta ja toimivasta internetistä.

Tapio Ranta
Osastopäällikkö
Sonera