Helsingin juhlaviikot: Cate Blanchett

17.08.2017 - 03.09.2017
Juhlaviikkojen syksy on sävykkään näyttelijäntyön juhlaa – niin Taidehallissa kuin Elokuvateatteri Orionissa. Australialainen Cate Blanchett (s. 1969) on nykyhetken kunnianhimoisimpia näyttelijöitä. Orionissa nähtävä Blanchett-elokuvien sarja tarjoilee tähden monipuolisen uran huippuhetkiä lähes 20 vuoden ajalta.

Nimirooli Shekhar Kapurin kaikkien aikojen arvostetuimpiin brittielokuviin kuuluvassa Elisabethissa (Elizabeth, 1998) oli Blanchettin läpimurto kansainväliseen tietoisuuteen. Elokuvassa seurataan Elizabethin kehitystä hyväsydämisestä neidosta rautaiseksi ”neitsytkuningattareksi”.

Puolalaisen mestariohjaajan Krzysztof Kieslowskin kuollessa häneltä jäi jäljelle filmaamaton trilogiakäsikirjoitus. Sen ensimmäisen osan Heaven (2001) ohjasi Tom Tykwer, ja Cate Blanchett tulkitsi pääosan Italiassa toimivana englantilaisena opettajana, joka ryhtyy radikaaleihin toimiin huumerikollisia vastaan.


Martin Scorsesen kunnianhimoisessa periodielokuvassa Lentäjä (The Aviator, 2004) aiheena on eksentrisen miljonäärikeksijän Howard Hughesin elämä, pääosassa Leonardo DiCaprio. Katharine Hepburnin roolin tulkitsee vakuuttavasti Cate Blanchett.

Kun Todd Haynes teki Bob Dylanin epäelämäkertaelokuvan I’m Not There (2007) hän kiinnitti pääosaan kuusi esiintyjää esittämään Dylanin rinnakkaispersoonia. ”Jude oli kirjoitettu alusta alkaen naisrooliksi. Vain sitä kautta oli mahdollista herättää henkiin Dylanin koko outous vuonna 1966. Ja vain Caten tasoinen älykkyys ja lahjakkuus saattoi tuoda esiin hahmon koko syvyyden ja hienovaraisuuden”, kertoi Haynes.


Woody Allenin Blue Jasmine (2013) on tutkielma finanssihuijauksessa tyhjän päälle jääneestä vaimosta. Jasmine (Blanchett) on tottunut pitämään muita luusereina. Hän on myös tottunut rakentamaan minuutensa sen varaan, mitä muut ajattelevat hänestä. Samalla hän on tullut sokeaksi sille, mitä tapahtuu hänen ympärillään. Psykologisessa rakenteessa on Tennessee Williamsin Viettelysten vaunun vaikutteita.

Todd Haynes oli ohjaajana myös elokuvassa Carol (2015) joka perustuu Patricia Highsmithin romaaniin. Nuori Therese (Rooney Mara) työskentelee tavaratalossa 1950-luvun alun Manhattanilla ja unelmoi paremmasta elämästä. Hän tapaa Carolin (Cate Blanchett), viehättävän kypsän naisen, joka on loukussa murenevassa kulissiavioliitossa. Kahden erilaisista oloista tulevan naisen välille syttyy kipinä, ja heidän ensimmäisen tapaamisensa viattomuus syvenee pian kiihkeäksi suhteeksi.