Hollywoodin musta lista 70 vuotta

12.09.2017 - 29.11.2017
Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvalloissa kyti kommunismin pelko. Neuvostoliitto laajensi etupiiriään liittämällä liekaansa sodan aikana miehittämänsä alueet Euroopassa, ja kommunismin punainen aave tuntui hätyyttelevän Yhdysvaltojakin.

Vuonna 1938 perustettu Yhdysvaltojen kongressin alainen House Un-American Activities Committee (HUAC) otti sodan jälkeen tutkimuskohteikseen vasemmistolaisiksi epäiltyjä elokuvantekijöitä.

Mustalle listalle joutui kuuluisa kymmenikkö: Alvah Bessie, Herbert Biberman, Lester Cole, Edward Dmytryk, Ring Lardner, Jr., John Howard Lawson, Albert Maltz, Samuel Ornitz, Adrian Scott ja Dalton Trumbo.

Kun he kieltäytyivät lokakuussa 1947 vastaamasta komitean kysymyksiin koskien kommunistisen puolueen jäsenyyttä, seurauksena oli tuomio oikeuden halventamisesta ja työmahdollisuuksien päättyminen. Monet jatkoivat silti salanimien suojassa.

Tunnetuin mustalistalainen oli tuottelias skenaristi Dalton Trumbo. Hänen kynästään syntyi mm. Joseph H. Lewsin vimmainen rikoselokuvan helmi Rikosten pyörteissä (Gun Crazy, 1949). Tällä kertaa Trumbo piiloutui Millard Kaufman -nimen taakse.

Kun Otto Preminger rehabilitoi Trumbon vuonna 1960 palkkaamalla hänet Exodus-elokuvansa käsikirjoittajaksi, tämä merkitsi mustan listan loppua. Sittemmin Joe Roach teki tapauksesta palkitun ja kehutun elokuvan Trumbo (2015).

Raoul Walshin Kosto Burmassa (Objective, Burma!, 1945) tehtiin tuoreeltaan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Käsikirjoittajina oli kaksi mustalistalaista, Alvah Bessie ja Lester Cole. Burman rintamalla on hiljaista ja sotimisen sijaan amerikkalaissotilaat tappavat aikaa ja tekevät toisilleen manikyyrejä (!). Kapteeni Nelsonia näyttelee Errol Flynn.

Albert Maltz ja Ring Lardner, Jr. käsikirjoittivat ja Fritz Lang ohjasi vakoilujännärin Viitta ja tikari (Cloak and Dagger, 1946). Toisen maailmansodan lopulle sijoittuvassa elokuvassa Gary Cooper on amerikkalainen tiedemies ja militanttia vastarintaitaliatarta näyttelee Lilli Palmer.

Keskellä toista maailmansotaa Atlanttia kyntää rahtilaiva, joka osuu saksalaisen sukellusveneen tähtäimeen. Saattue Murmanskiin (Action in the North Atlantic, 1943) keskittyy lautalle pelastautuneiden eloonjäämiskamppailuun. Käsikirjoittajana John Howard Lawson, ohjaajana Lloyd Bacon ja yliperämiehenä Humphrey Bogart.

San Franciscon poliisi saa uhkaavan viestin: Pysäyttäkää minut. Etsikää minut ja pysäyttäkää minut. Aion tehdä sen uudestaan. Edward Dmytrykin Sala-ampujassa (The Sniper, 1952) toisen maailmansodan veteraani sopeutuu huonosti rauhantilaan. Nyt tähtäin suuntautuu naisiin.

Oikeutettu kosto (Crossfire, 1947) on Dmytrykin ohjaama ja Adrian Scottin tuottama sovitus John Paxtonin romaanista, jossa sotilas murhaa homoseksuaalin. Tuolloin Hollywoodissa homoseksuaalisuutta ei saanut kuvata elokuvissa ja käsikirjoitukseen uhriksi ilmestyi juutalainen ja elokuvan teema muuntui purevaksi antisemitismin tuomitsemiseksi.

Mustalle listalle päätynyt Ring Lardner, Jr. laittoi ilmoituksen Varietyyn: Talo myytävänä. Omistaja menee vankilaan. Lardnerin satiirisesta kynästä syntyi lukuisia käsikirjoituksia joista esitetään Robert Altmanin huikea armeijasatiiri M.A.S.H. (1970).

USA:n meksikolaiset työläiset, chicanot, raatavat sinkkikaivoksella ja heidät unohdetaan, kun amerikkalaisten palkkoja nostetaan ja työoloja parannetaan. Herbert Bibermanin kirjoittamassa ja ohjaamassa tosipohjaisessa Maan suolassa (Salt of the Earth, 1954) chicanot aloittavat lakon johon myös naiset yhtyvät. Elokuva tehtiin Hollywoodin ”punaisen vaaran” ollessa kuumimmillaan, ja elokuvan valmistuminen oli hiuskarvan varassa. Kahdeksan laboratoriota kieltäytyi käsittelemästä elokuvaa ja lopulta Biberman sai teetettyä kopion ilmoittamalla sen nimeksi Vaya con dios.

Pasi Nyyssönen