Parhaat indie-soundtrackit

07.09.2017 - 06.01.2018
Sävellettiinpä soundtrack elokuvaa varten tai koottiin olemassa olevista kappaleista, musiikista ja elokuvasta tulee parhaillaan erottamattomat – yhtä ei voi kuvitella ilman toista. Tässä sarjassa keskitytään indie-musiikkiin ja soundtrackeihin, jotka ovat alkaneet elää omaa elämäänsä.

Monia 1980-luvun teinielokuvia säesti kaupallinen rock, mutta Psychedelic Furs -yhtyeen singlen mukaan nimetty, kulttimaineeseen noussut nuorisokuvaus Pretty in Pink (1986) sai parikseen upean new wave -soundtrackin, jolla kuullaan mm. Echo & The Bunnymenia, New Orderia ja The Smithsiä. Elokuvan musiikki huokuu melankoliaa ja päättymisen tunnetta – nuoruus, kuten mikään, ei ole ikuista.

Täysin erottamattomat ovat Edinburghin underground-maailmaan sijoittuva Trainspotting (1996) sekä sen konemusiikkia ja brittipoppia yhdistävä soundtrack. Iggy Popin ”Lust for Life” sekä Underworldin ”Born Slippy (NUXX)” määrittävät elokuvan mielentilaa, jossa näköalattomuus yhdistyy levottomuuteen.

Todd Haynesin Velvet Goldmine (1998) on David Bowien Ziggy Stardust-hahmon inspiroima glam-rockin ylistys. Viittauksia elokuvassa ja sen musiikkiesityksissä on sekä Bowieen, Iggy Popiin että Brian Enoon, jota kuullaan myös elokuvan soundtrackilla Pulpin, Placebon ja monien muiden lisäksi. Elokuva nähdään Orionin syksyssä myös sing-along-versiona.

Bono tuotti soundtrackin käsikirjoittamaansa draamaan Miljoonan dollarin hotelli (Million Dollar Hotel, 2000). Wim Wendersin ohjaama elokuva kertoo ihmiskohtaloista hotellissa Los Angelesissa. Tunnelmalliselle soundtrackille päätyi uusien U2-kappaleiden lisäksi mm. espanjankielinen versio Sex Pistolsin kappaleesta ”Anarchy in the U.K.”.

Sofia Coppolalla on aina ollut korvaa ja tyylitajua elokuvamusiikkien kohdalla. 30 vuotta Rakkautta & Anarkiaa -sarjassa nähtävä Virgin Suicides (1999) muistetaan ranskalaisduo Airin musiikeista, kun taas Marie Antoinetten (2006) soundtrack on täynnä helmeilevää post punkia ja konemusiikkia Siouxie and the Bansheesista Aphex Twiniin.

John Carneyn sympaattisessa hyvän mielen elokuvassa Sing Street (2016) irlantilaisnuorukainen perustaa bändin voidakseen värvätä ihastuksensa esiintymään sen musiikkivideolle. ”Nauroin, itkin ja ostin soundtrackin”, totesi The Guardianin toimittaja Mark Kermode arvostelussaan.

2010-luvun parhaimpiin soundtrack-elokuviin kuuluu Nicolas Winding Refnin ohjaama Drive (2011), jonka tunnetuimpia kappaleita ovat ranskalaisen Kavinskyn ”Night Call” ja Collegen ”A Real Hero”.

Upea soundtrack kannattelee myös Draamaa Islannista -sarjan ainoata dokumenttielokuvaa Hlemmur (2002), johon musiikin on säveltänyt islantilaisyhtye Sigur Rós.

Indie-musiikin ystävät, tämä sarja on teille.

Katri Tenhola