Salaisuus sisäoppilaitoksessa

28.09.2017 - 10.11.2017
Kartoittamattomat alueet toden ja epätoden, lapsuuden ja aikuisuuden, sekä leikin ja kuolemanvakavan välillä hallitsevat näitä kolmea sisäoppilaitoselokuvien sukulaissielua.

Varhaisin kolmesta on Peter Weirin ohjaama Huviretki hirttopaikalle (Picnic at Haning Rock, 1975), filmatisointi Joan Lindsayn romaanista vuodelta 1967. Romaani, jonka on toisinaan virheellisesti väitetty perustuvan tositapahtumiin, kertoo sisäoppilaitoksen tyttöoppilaiden katoamisesta luokkaretkellä Hanging Rock -kalliomuodostelmalle vuonna 1900. Weirin elokuvassa viattomuuteen ja toisaalta seksuaaliseen heräämiseen liittyvä euforia muuttuu aurinkoisena päivänä selittämättömäksi kauhuksi.

Myös Lucile Hadžihalilovićin elokuvassa Innocence (2004) tyttökouluympäristö yhdistyy salaperäiseen luontoon ja pahaenteiseen ilmapiiriin. Enemmän tunnelmaa kuin juonta painottavan elokuvan kamera on kuin ulkopuolisen katse, joka on rajoilla muuttaa viattomuuden eroottiseksi itsetietoisuudeksi.

Englantilaiseen tyttökouluun sijoittuva hypnoottinen The Falling (2014) on yhtä vaikea diagnosoitava kuin elokuvassa tyttöjä piinaava salaperäinen sairaus. Tyttöjen välisestä ystävyydestä, tukahdutetusta seksuaalisuudesta ja hallitsemattomasta energiasta kertovan elokuvan toisessa pääroolissa on Game of Thronesista tuttu Maisie Williams.

Kolmea mysteeridraamaa yhdistävät upea kuvaus, ratkaisemattomat salaisuudet ja tukahdutetut – tai vielä nimeämättömät – tunteet.

 

Katri Tenhola