Bluray-julkaisut

Komisario Palmun erehdys (Matti Kassila, 1961)

Kaikkien aikojen parhaimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi äänestetty Komisario Palmun erehdys on ehdoton klassikko. Ihastuttavan henkilökaartinsa, valovoimaisten näyttelijöidensä ja herkullisten kohtaustensa ansiosta se kestää katsomista yhä uudelleen. Elokuva nähdään nyt laajakangasversiona, jollaiseksi tuotantoyhtiö sen alun perin tarkoitti. Lisämateriaaleina mukana ovat Helsinki-osio Matti Kassilan pitkästä dokumenttielokuvasta Kolmen kaupungin kasvot (1962), WSOY:n kirjailijoita esittelevä Kirjailijoitamme (1943) sekä Komisario Palmun erehdykseen tehty animoitu kohtaus, jota ei kuitenkaan elokuvassa käytetty.

Kulkurin valssi (Toivo Särkkä, 1941)

J. Alfred Tannerin sanoittama laulu oli pohjana T. J. Särkän Mika Waltarilta tilaamalle elokuvakäsikirjoitukselle. Vuonna 1941 valmistuneesta Kulkurin valssista tuli siihen asti menestyinein suomalainen elokuva, ja se on säilynyt yhtenä suomalaisen elokuvan ikonina. Lisämateriaaleissa nähdään mm. Juha Gartzin ja Lauri Tykkyläisen dokumenttielokuva legendaarisesta elokuvaajasta Felix Forsmanista (1917–2005). Lisäksi mukana on henkilökuva Tauno Palosta Kansallisteatterin näyttelijänä.

Pojat (Mikko Niskanen, 1962)

Mikko Niskasen esikoisohjaus Pojat on yksi suomalaisen elokuvan kiistattomia klassikoita. Paavo Rintalan samannimiseen romaaniin perustuva tarina seuraa elämää muutaman koulupojan näkökulmasta 1940-luvun alun Oulussa, jonne saksalainen sotilasosasto on sijoittunut. Elokuvaa kiiteltiin vuolaasti heti syntyajankohtanaan, ja se voitti Jussi-palkinnot parhaasta ohjauksesta ja mustavalkokuvauksesta. Lisämateriaaleina nähdään dokumenttielokuvan 1950-luvun Oulusta, sota-ajan arkistofilmiä Oulun alueelta sekä uutisfilmi Hitlerin vierailusta Mannerheimin syntymäpäiville 1942.

Talvisota (Pekka Parikka, 1989)

Pekka Parikan kuudella Jussilla palkittu Talvisota (1989) on Antti Tuurin romaaniin perustuvassa sotaelokuva, jossa seurataan kauhavalaisen jalkaväkirykmentin ja sotamies Martti Hakalan sankaritarinaa. Julkaisussa on mukana lisämateriaaleja elokuvan kuvauksista sekä aitoa arkistomateriaalia talvisodan ajalta. Restaurointi on toteutettu 4K-työnkulkuna alkuperäisistä kameranegatiiveista.

Tuntematon sotilas (Edvin Laine, 1955)

Jatkosotaan sijoittuva, Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas (1955) oli ensimmäinen filmatisointi Väinö Linnan romaanista, joka oli ilmestynyt edellisenä vuonna. Elokuva oli Suomen elokuvahistorian siihen mennessä pisin ja kallein työ: 181 minuuttia ja tilikirjan mukaan 46 667 761 markkaa. Sen arvioitu katsojamäärä on 2,8 miljoonaa katsojaa. Bluray-julkaisu pohjautuu KAVIn vuonna 2017 valmistuneeseen restaurointiin. Bluray-levyllä on lähes tunnin verran extramateriaaleja mm. tallenne Äänislinnan valtauksen vuosiparaatista vuodelta 1942, 25 vuotta Suomen itsenäisyyttä -katsaus ja elokuvan traileri. Julkaisu 11/2017.

Valkoinen peura (Erik Blomberg,1952)

Saamelaisnainen synnyttää hangelle lapsen. Piritan, joka joiun mukaan "oli noita synnyltänsä, vatsassaan paha valta." Erik Blombergin ohjaama taianomainen Valkoinen peura (1952) palkittiin mm. Cannesissa ja Karlovy Varyssa. Hollywoodissa se voitti Golden Globen, ja Suomessa Jussi-palkinnot myönnettiin pääosan esittäjälle Mirjami Kuosmaselle, säveltäjä Einar Englundille ja Erik Blombergille kuvauksesta. KAVI on restauroinut elokuvan 4K-työnkulkuna alkuperäisnegatiiveista. Lisämateriaaleissa on mukana Finlandia-katsaus 191 (Jussi-palkintojen jako), värilliset koekuvaukset sekä Erik Blombergin Lappi-dokumentti Porojen parissa (1947).