Mykkäelokuvia

Anna-Liisa (Teuvo Puro & Jussi Snellman, 1922)

Kortesuon talon vanhempi tytär Anna-Liisa on menossa naimisiin Kivimaan Johanneksen kanssa. Kortesuon entinen renki Mikko on palaamassa kotiin rikastuttuaan tukkitöissä. Mikon äiti Husso kertoo, että hänen poikansa tarkoituksena on ottaa Anna-Liisa emännäkseen. Saavuttuaan kotiinsa Mikko saa kuulla Anna-Liisan ja Johanneksen suunnitelmista. Hän ei alistu tilanteeseen, vaan on tytön itselleen saadakseen valmis paljastamaan Anna-Liisan synkän salaisuuden. Minna Canthin viimeiseen näytelmään perustuva filmatisointi oli yleisömenestys. Se oli vuoden 1922 ylivoimaisesti katsotuin kotimainen elokuva ja se myytiin mm. Ruotsiin, Norjaan ja Yhdysvaltoihin. Anna-Liisa oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka Valtion filmitarkastamo kielsi lapsilta. Welho-trion improvisoitu musiikki elokuvaan on taltioitu Forssan mykkäelokuvafestivaalien esityksessä syyskuussa 2013. Värisävytys on tehty alkuperäisen esityskopion mukaisesti. Lisämateriaalit: Kuopio (1923), Minna Canthin 100-vuotisjuhlallisuudet Kuopiossa (1944) ja näytteitä elokuvan restauroinnista (2014). Draama. Vuosi: 1922. Kesto: 52 min. Kuvasuhde: 4:3. Mustavalkoinen. Julkaistu: 10/2014.

Meidän poikamme (Erkki Karu, 1929)

Suomen puolustusvoimien esittelevän elokuvasarjan aloittaneessa mykkädraamassa Meidän poikamme (1929) köyhän torpan poika Matti Korpi (Axel Slangus) ja hänen kotitilansa isännän perillinen Pekka Petlola (Helge Ranin) lähtevät asepalvelukseen Helsinkiin. Mattia jää kaipaamaan hänen mielitiettynsä, lapsuudentoveri Kerttu Koskinen (Birgit Sergelius). Säestyksenä kuullaan alkuperäisnuottien pohjalta Raine Ampujan sovittamaa ja Panssarisoittokunnan esittämää musiikkia vuodelta 2005. Elokuva on julkaistu osana Meidän poikamme -kokoelmaa, joka sisältää myös elokuvat Meidän poikamme merellä (1933) ja Meidän poikamme ilmassa – me maassa (1934). Julkaistu 8/2016.

Meren kasvojen edessä (Teuvo Puro, 1926)

Teuvo Puron ohjaama kauhuelementtejä sisältävä mykkädraama Meren kasvojen edessä (1926) perustuu Arvid Mörnen romaaniin. Purjehdusretkellä olevat ylioppilaat Kristoffer (Urho Seppälä), Pentti (Kaarlo Kytö) ja Lasse (Ilmari Unho) ankkuroivat veneensä pahamaineisen Hylkysaaren edustalle, ja vierailevat kylmäkiskoisen Hylkysaaren Paulin (Axel Slangus) ja hänen tyttärensä Henrikan (Heidi Blåfield-Korhonen) talossa. Hylkysaareen arvoitus ei jätä Kristofferia rauhaan, joten nuorukainen päättää jäädä kesäksi selvittämään sen pitkään vaiettuja tapahtumia. Julkaistu: 12/2015.

Pohjalaisia (Jalmari Lahdensuo, 1925)

Antti Hanka kiivastuu "häjyjen rakkina" tunnetulle suutarille tämän loukattua Antin morsianta Maijaa. Antti heittää suutarin ikkunasta ulos. Kriivari, vallesmannin kätyri, yllyttää suutaria liioittelemaan vammojaan. Talonpoikia mielellään nöyryyttävä vallesmanni vangitsee Antin. Kylän väki, erityisesti Harrin talon Jussi, pitää vangitsemista epäoikeudenmukaisena. Alahärmässä kuvattu Pohjalaisia perustuu Artturi Järviluoman näytelmään. Hän oli itse mukana kirjoittamassa myös elokuvaversiota. Jalmari Lahdensuo, joka oli aiemmin ohjannut näytelmän teatterissa, ohjasi myös elokuvaversion. Alkuperäisten värimallien mukaan sävytetyn ja restauroidun mykkäelokuvan ääniraidalla kuullaan Kari Mäkirannan orkesterin Suomalaisen elokuvan festivaaleilla 2013 tallennettua musiikkia. Lisämateriaalit: Kuvia Vaasan kaupungista (1925), Nuijamiesten juhlat Ilmajoella (1926) ja valokuvia elokuvan filmauksista. Kieli: suomi/ruotsi (välitekstit). Tekstitys: englanti. Kesto: 1 h 36 min.