Suomen Filmiteollisuus

Nukkekauppias ja kaunis Lilith (Jack Witikka, 1955)

Totalitaarisessa valtiossa ovat ilonpito ja mielikuvituksen käyttö kiellettyjä. Kansalaiset ovat olemassa vain työntekoa varten. Ylimpänä normien valvojana toimii kenraalijohtaja tiukalla otteellaan. Tällaiseen yhteiskuntaan sopeutumaton nuori mies (Martti Katajisto) kiertää ovelta ovelle myymässä nukkeja.

Elokuva perustuu Walentin Chorellin ruotsinkieliseen kuunnelmaan vuodelta 1947, ajalta jolloin maailma oli jakautumassa kahtia ja totalitarismi kukoisti. Kuvauksia tehtiin eri puolilla Helsinkiä, mm. Kalliossa ja Sörnäisissä. Lisämateriaalina dvd-levyllä on vuokrasääntelystä kertova lyhytelokuva Miksi emme saa asuntoa? (1957, ohj. Harry Lewing), kaupunkirakentamisesta kertova filmi Uudistuva Kallio (1962) sekä elokuvan traileri. Julkaistu 1/2017.

Tuntematon sotilas (Edvin Laine, 1955)

Jatkosotaan sijoittuva, Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas (1955) oli ensimmäinen filmatisointi Väinö Linnan romaanista, joka oli ilmestynyt edellisenä vuonna. Elokuva oli Suomen elokuvahistorian siihen mennessä pisin ja kallein työ: 181 minuuttia ja tilikirjan mukaan 46 667 761 markkaa. Sen arvioitu katsojamäärä on 2,8 miljoonaa katsojaa. Bluray-julkaisu pohjautuu KAVIn vuonna 2017 valmistuneeseen restaurointiin. Bluray-levyllä on lähes tunnin verran extramateriaaleja mm. tallenne Äänislinnan valtauksen vuosiparaatista vuodelta 1942, 25 vuotta Suomen itsenäisyyttä -katsaus ja elokuvan traileri. Julkaisu 11/2017.