Alakouluille syksyllä 2018

Syksyn elokuvissa pääosassa ovat eläimet ja luontosuhde. Tutustumme myös mykkäelokuvaan ja komedian alkuaikoihin. Eläinaiheisissa elokuvissa teemoina esiin nousevat ihmisen ja eläimen välinen vuorovaikutus sekä evoluutio, joten niitä voi käsitellä esimerkiksi osana biologian ja maantiedon opetusta. Animaatioelokuvia voi purkaa kuvataiteessa valmistamalla itse animaation tai vaikkapa pienen plärin. Näytökset soveltuvat OPS:n aihealueista etenkin ihmisenä kasvamisen sekä viestinnän ja mediataidon yhteyteen.

Päiväkotinäytöksissä nähdään tänä syksynä kattava kokoelma tšekkiläisen animaattorin ja kuvittajan Zdeněk Milerin Myyrä-elokuvia. Myyrän seikkailut -kokoelmaan sisältyy seitsemän lyhyttä Myyrä-elokuvaa vuosilta 1963–1975.

Alakoulunäytökset aloittaa dokumenttia ja satua yhdistelevä Tyttö ja kettu (2007). Ranskan Alpeille sijoittuva tarina kertoo lapsen ja villieläimen ystävyydestä. Luonto nähdään elokuvassa sekä lapsen että eläimen silmin.

Luonto sekä maapallon historia ovat esillä myös Don Bluthin piirrosanimaatiossa Maa aikojen alussa (1988). Dinosauruksista kertovan animaation keskeisiä teemoja ovat ystävyys ja yhteistyön tärkeys.

Animaation pörröinen avantgarde -näytöksessä katsellaan pörröisiä, karvaisia ja monitulkintaisia lyhytelokuvia lasten makuun. Eläinhahmojen lisäksi näytös esittelee erilaisia materiaaleja ja animaatiotekniikoita. Jennifer Bakerin kuratoima näytös on täynnä yllättäviä hahmoja ja tapahtumia. Näytös on uusinta syksyltä 2017.

Mykkäelokuvaan ja komedian historiaan tutustuttaa Buster Keaton -klassikko Kenraali (1926), jonka vauhdikkaat tapahtumat sijoittuvat Amerikan sisällissodan aikaan.

Season Film Festivalin kanssa yhdessä tuotettu suosittu Pulpettikino tuo alakoululaisille jälleen huippukiinnostavia elokuvanäytöksiä. Niiden tiedot tarkentuvat syksyn aikana ja ilmoittautumisen alkamisesta ilmoitetaan erikseen. Paras keino pysyä ajan tasalla on tilata KAVIn koulunäytösten uutiskirje, joka ilmestyy muutaman kerran vuodessa. Jos et vielä saa uutiskirjettä, voit tilata sen lähettämällä viestiä osoitteeseen koulut@kavi.fi. Kerro samalla, oletko kiinnostunut alakoulujen, yläkoulujen, päiväkotien vai lukioiden ohjelmistosta vai kaikista koulunäytöksistä.

ESITYSAJAT JA ILMOITTAUTUMISOHJEET LÖYDÄT AIKATAULUOSIOSTA