Yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille keväällä 2018

Syyskauden elokuvakasvatusnäytökset vievät meidät nuorisoelokuvien maailmaan. Nuorisokuvauksen klassikot eri vuosikymmeniltä kertovat, millaista on ollut olla nuori eri aikakausina, ja mikä ei ole muuttunut. Livesäestetty mykkäelokuvanäytös tutustuttaa elokuvan alkuaikoihin ja säestyksen rooliin elokuvassa. Keskeisiä teemoja ovat itsensä etsiminen, ystävyys ja rakkaus.Näytöksiin liittyy oppimateriaaleja sekä purku- ja työpajoja. Näytökset soveltuvat OPS:n aihealueista etenkin ihmisenä kasvamisen sekä viestinnän ja mediataidon yhteyteen.

 

Tuore dokumenttielokuva Uudet diktaattorit – Stadilaisen graffitin arkeologia 1986–2010 (2016) kertoo graffitin ja katutaiteen historiasta Suomessa ja Helsingissä. Näytöksessä ovat vieraina elokuvan ohjaaja Aleksi Pohjavirta sekä graffititutkija Malin Fransberg. Näytökseen voi yhdistää vierailun HAM-taidemuseon Graffiti!-näyttelyyn.

Tapio Suomisen kuvaus erityisluokan nuorista ja heidän elämästään Täältä tullaan elämä! (1980) oli läpimurto helsinkiläisnuorten arkisen elämän kuvauksessa. Se kuvasi 1970–1980-luvun nuorten elämää aidon karheasti, ja näkökulma oli kokonaan nuorten puolella. Vaikka loppu ei ole aurinkoinen, sisältää elokuvan nuorten levottomuus ja elämänjano myös annoksen toivoa. Täältä tullaan elämä! oli Suomessa vuoden 1980 katsotuin elokuva ja se avasi Kati Outiselle pääsyn teatterikouluun. Näytöstä suositellaan 8.–9.-luokkalaisille ja 2. asteen koulujen oppilaille.

Kauko Röyhkän romaaniin perustuva Miss Farkku-Suomi (2012) kuvaa nuorten elämää Oulussa 1970-luvulla. 17-vuotias Välde, koulun outolintu, kuuntelee Lou Reediä ja David Bowieta, siinä missä muut fanittavat Deep Purplea. Matti Kinnusen ohjaaman elokuvan teemoja ovat identiteetin löytäminen ja rakkaus. Näytöstä suoritellaan 9.-luokkalaisille ja 2. asteen koulujen oppilaille.

Buster Keatonin vauhdikas komediaklassikko Sherlock Jr. (1924) on mykkäelokuvakauden helmiä. Nuori elokuvaprojektorin hoitaja (Keaton) rakastuu kauniiseen tyttöön, jonka niljakas kilpakosija lavastaa nuorukaisen syylliseksi tytön isän kellon katoamiseen. Nuorukainen nukahtaa työnsä ääreen ja uneksii olevansa Sherlock Holmesin kaltainen etsivä, joka ratkoo tapauksen. Livepianosäestyksen kera Orionissa esitettävä elokuva tutustuttaa oppilaat myös filmiin esitysformaattina sekä säestetyn mykkäelokuvan perinteeseen. Näytös sopii kaikille yläkoululaisille sekä 2. asteen koulujen oppilaille.

ESITYSAJAT JA ILMOITTAUTUMISOHJEET LÖYDÄT AIKATAULUOSIOSTA