Kuvaohjelmien ikärajat

Ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoitus on suojella lapsia. Ikärajat ovat sitovia, eli kuvaohjelmaa ei saa esittää, vuokrata tai myydä ikärajaa nuoremmalle. Kuvaohjelmia ovat esimerkiksi elokuva, digitaalinen peli, tv-sarjan jakso ja traileri. Elokuvateattereissa ikärajasta voidaan joustaa kolme vuotta, mikäli lapsi on aikuisen seurassa. Jousto ei kuitenkaan koske ikärajaa 18. Jousto on tarkoitettu lapsen huoltajan harkittavaksi, eikä sitä kannata käyttää automaattisesti. Huoltajan on hyvä huomioida sekä lapsen yksilöllinen kehitys että elokuvan sisältö harkitessaan jouston käyttöä. Sisältösymboli kertoo minkä haitallisen sisällön vuoksi ikäraja on asetettu.

Ainoastaan aikuisille. Yksiselitteisesti aikuisille tarkoitettuja ohjelmia (esimerkiksi pornografia ja gore-elokuvat) ei tarvitse luokitella. Ne merkitään erilaisella merkinnällä kuin luokitellut, alle 18-vuotiailta kielletyt ohjelmat. Vain aikuisille tarkoitettujen ohjelmien ja pelien luovuttaminen alaikäiselle on lain vastaista. Luokittelemattomat, yksiselitteisiesti aikuisille tarkoitetut kuvaohjelmat merkitään alla olevalla neliösymbolilla.

Digitaalisissa peleissä on muiden kuvaohjelmein tapaan oltava niiden haitallisista sisällöistä kertovat merkinnät. Pelien ikäluokittelun osalta Suomessa hyväksytään yleiseurooppalainen pelien ikärajajärjestelmä PEGI (Pan-European Game Information). PEGI huomioi pelien ikärajoja määriteltäessä väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön lisäksi myös syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun. Lisäksi PEGI tiedottaa sisältösymbolin avulla myös mahdollisuudesta pelata peliä verkossa ja siitä, että pelin kuluessa voi käyttää oikeaa rahaa. Käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin teknisestä vaikeudesta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan varoittavat sisällön haitallisuudesta. Ikämerkintä 3 tarkoittaa, että peli on sallittu kaikenikäisille.

Mitä jos ikäraja on mielestäni väärä?

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö voi ottaa kuvaohjelman uudelleenluokiteltavakseen perustellusta vaatimuksesta tai jos on muutoin syytä epäillä, ettei ohjelmaa ole luokiteltu kuvaohjelmalain mukaisesti. Ikärajan tarkastusta voi pyytää täyttämällä palautelomakkeen, johon on hyvä eritellä ohjelman haitalliset sisällöt mahdollisimman tarkasti. Kun annat palautteen omalla nimelläsi, saat tiedotteen mikäli palautteesi johtaa toimenpiteisiin. Huomioithan voimassa olevat ikärajaperusteet – esimerkiksi kiroilu ei aiheuta ikärajaa.