Mikä on KAVIn audiovisuaalisen kulttuurin edistämisen yksikkö?

Yksi KAVIn tärkeistä tehtävistä on edistää audiovisuaalista kulttuuria Suomessa. Käytännössä se tapahtuu usealla eri toiminta-alueella: esitystoimintana, elokuvakasvatuksena, kirjasto- ja tietopalveluina, näyttely- ja julkaisutoimintana. Tätä toimintaa tuottaa ja ylläpitää audiovisuaalisen kulttuurin edistämisen tulosyksikkö.

KAVI järjestää esitystoimintaa perinteikkäässä Orion-elokuvateatterissaan Helsingissä. Monipuolisissa esityssarjoissa tutustutaan elokuvahistorian varhaisvaiheista nykyelokuvaan. Ohjelmistossa on vahvoja klassikkoja ja uudelleenlöydettyjä helmiä, ohjaajien retrospektiivejä, tutkimusretkiä lajityyppeihin ja ilmiöihin.

Nykyelokuvaa esitellään arthousesta populaariin elokuvaan. Nyt jo muutaman vuoden Orionissa on esitetty säännöllisesti uusia kansainvälisesti kiinnostusta herättäneitä elokuvia, joita ei muuten nähdä teatterilevityksessä Suomessa. Orionin erikoisnäytöksissä esitetään 4k-restauroiduista klassikoista kuukauden elokuviin ja singalong-näytöksistä kinokonsertteihin ja seminaareihin.

KAVI tekee myös yhteistyötä useiden elokuvafestivaalien ja järjestöjen kanssa. Yksi tärkeä yhteistyökumppani on Helsingin yliopisto, jonka kanssa järjestetään luento- ja elokuvasarjoja. Tämän yhteistyön seurauksena eritoten säestetyt mykkäelokuvanäytökset ovat herättäneet yleisössä uudenlaista mielenkiintoa. Arkistoelokuvia esitetään aluesarjoissa yhdeksällä eri paikkakunnalla.

Elokuvakasvatus on nykyään merkittävä osa audiovisuaalisen kulttuurin edistämistyötä. Elokuvapolku on nettipalvelu, jossa KAVI tarjoaa ilmaisia oppimateriaaleja ja elokuvanäytteitä kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi niin taide- kuin mediakasvatuksen näkökulmista. Elokuvapolun perustana ovat KAVIn omistamat suomalaisen studiokauden elokuvat (Suomi-Filmi ja Suomen Filmiteollisuus).

KAVI järjestää kouluille ja oppilaitoksille elokuvakasvatuksellisia näytöksiä Helsingissä ja aluesarjoissa. Näytöksiin liittyy yhteistyökumppaneiden kanssa tuotetut oppimateriaalit ja työpajat. KAVIn kulttuuriyksikkö on myös mukana erilaisissa elokuvakasvatushankkeissa, joissa elokuvaa lähestytään eri lähtökohdista.

Arkiston kirjasto puolestaan palvelee asiakkaitaan audiovisuaalisen ja elokuva-alan erikoiskirjastona, joka on valikoimaltaan ainutlaatuinen maassamme. Kirjastossa on selailtavissa myös laaja elokuvia ja elokuvantekijöitä koskeva leikekokoelma. Elokuvaan liittyvän tutkimustoiminnan tuloksena julkaistaan alaan liittyviä teoksia. KAVIn kokoelmia tuodaan yleisölle esille myös erilaisten näyttelyiden kautta. Kansainvälinen kulttuurivaihto keskittyy yhteistyöhön monien ulkomaisten tahojen kanssa lähinnä elokuvaesitysten muodossa.