Orionin kevät 2018

”Turha syyttää peiliä, jos naama on vino” on venäläinen sananparsi, josta tuli motto kirjailija Nikolai Gogolille. Esitämme häneltä sarjan valittuja filmatisointeja, ja vaikka emme enää tulisikaan suorastaan Gogolin viitan alta, kuten F. M. Dostojevski aikanaan, niin hillitön byrokratian satiiri on ajankohtaista myös Suomen valtion Kieku-, Rondo- ja M2-sulkeisten uhreille.

Kunnianosoituksessa Jerry Lewisille (1926–2017) sinkoudumme amerikkalaisen elämänmuodon piiriin sarjassa huikeita komedioita. Lewisin pidäkkeetön heittäytyminen perihulluuteen tuli esikuvaksi monen sukupolven koomikoille, esimerkkeinä Robin Williams, Eddie Murphy ja Jim Carrey.

Syvällinen absurdiikan taju oli ominaista myös italialaiselle ohjaajamestarille Elio Petrille: elokuvassa Epäilyksen ulkopuolella kohdataan poliisipäällikkö, joka on itse yksikkönsä etsimä murhaaja.

Ensi kertaa omistamme retrospektiivin amerikkalaismestari Dorothy Arznerille, joka oli 1930-luvun ainoa naisohjaaja Hollywoodin studioilla. Dokumenttiklassikkosarjassamme Montaasielokuvan äidit ovat esillä venäläinen Esfir Shub, joka oli Sergei Eisensteinin esikuva, ja ranskalainen Nicole Vedrès, jonka oppilaita olivat Alain Resnais ja Chris Marker.

Ingmar Bergmanin 100. juhlavuotta vietetään koko maailmassa. Meille sitä avaamaan tulee mahtavimman Bergman-elämäkerran kirjoittaja Mikael Timm. Kohokohtiin kuuluu unohtumaton Kohtauksia eräästä avioliitosta koko kuusituntisessa laajuudessaan.

Kaksoissarjan saa lyonilaismestari Bertrand Tavernier. Ohjaajana hän hallitsee monet genret – niin historiallisen draaman kuin rikoselokuvankin (Auringonpimennys). Voyage à travers le cinéma français -uutuudessaan ranskalaisen elokuvan suurlähettiläs johdattaa meidät elokuva-aarteisiin, joista nähdään myös oma sarjansa.

Helmikuussa ovat esillä jazzin huiput valkokankaalla, kuten Duke Ellington, Ella Fitzgerald ja Thelonious Monk parhaimmillaan. ”Pimeyden ruhtinas” Nick Cave ja hänen The Bad Seeds -yhtyeensä ovat esillä hurjassa sarjassa, jossa on esillä dokumenttia ja fiktiota.

Tshekkielokuvan 1960-luvun uusi aalto on käsite, mutta nyt nostamme esiin slovakkielokuvan yhtä upean aallon mestareineen (Stefan Uher, Peter Solan). Skottielokuvalle omistetaan superviikonloppu ja Sunshine on Leith sing-along.

Kunnianosoitus Mirjami Kuosmaselle esittelee upean näyttelijän, joka oli miehensä Erik Blombergin tasavertainen yhteistyökumppani (Valkoinen peura) – esittelijänä heidän poikansa Erkka Blomberg. Vuoden 1918 muiston käsittely käynnistyy DocPoint-festivaalilla, painopisteenä Seppo Rustaniuksen tuotanto. SELOn Ohjaajaklubin vieraina kohdataan Inari Niemi, Dome Karukoski, Arto Koskinen ja AJ Annila.

Neo Noir -sarjassa esitellään moderneja rikosklassikoita Hollywoodista (Chinatown) Koreaan (Bong Joon-Hon Memories of Murder). Lauri Lehtisen ja Antti Suonion sarja Jatko-osahelvetti todistaa, että sequel-ilmiössä voidaan tuoda omaperäisiä kierteitä aiheisiin, jotka luulimme jo tuntevamme.

Elokuvan historia -sarjassa edetään toisesta maailmansodasta (Citizen Kane) nykypäivään (Suoraan seinään). Juha Kindbergin KAVIn ulkomaiset aarteet -sarjassa nähdään kokoelmiemme vanhimmat ulkomaiset elokuvat. Kuukauden elokuvina nähdään itävaltalainen musta komedia Wilde Maus, arabikevääseen sijoittuva The Nile Hilton Incident ja toisen maailmansodan loppua Unkarissa kuvaava 1945. Kauteen sisältyy tuttuun tapaan myös kinokonsertteja (Golem, Päällysviitta, Kaipuu) ja sing-alongeja (Perkele!, Kaunotar ja hirviö), ja sunnuntain ensimmäiset näytökset on omistettu koko perheen elokuville.

Tervetuloa Orioniin!