Orionin syksy 2018

Hullu vuosi 1968 on syksyn punainen lanka. Toivotamme hauskaa 50. syntymäpäivää Helsingin juhlaviikoille, juhlistamme popin kulta-aikaa (Monterey Pop) ja muistutamme, miten kaikki alkoi Pariisin Kinemateekista (Citizen Langlois). Onnittelemme myös 50 vuotta täyttävää Filmihullu-lehteä klassikkosarjalla, johon kuuluu tietenkin Harold Lloydin Filmihullu. Muistosarja omistetaan Miloš Formanille, joka paettuaan Tshekkoslovakiasta Prahan kevään kukistamisen jälkeen nousi kansainväliselle uralle (Yksi lensi yli käenpesän). Sarjan saa myös hänen hengenheimolaisensa Hal Ashby, uuden amerikkalaisen elokuvan kärkiohjaaja (Saattokeikka).

Ingmar Bergmanin juhlasarjassa on rakastettuja klassikoita (Kuiskauksia ja huutoja), jymy-yllätys (Sånt händer inte här) ja päätöksenä Fannyn ja Alexanderin pitkä versio. James Whale muistetaan Universal-kauhuelokuvistaan (Frankenstein), mutta vielä järisyttävämpi on hänen pääteoksensa Paluutie, joka nähdään restauroituna laitoksena.

Esitämme retrospektiivin kolmelta nykyelokuvan mestarilta. Uusiseelantilainen Taika Waititi on valloittanut kansainvälisen yleisön sydämet elokuvilla, joiden rekisteri ulottuu komediasta kauhuun (Hunt for the Wilderpeople). Venäjällä Tarkovskin ja Sokurovin manttelinperijäksi on noussut Andrei Zvjagintsev (Leviathan). Italialaisen elokuvan rakastettu satiirikko Nanni Moretti (Kaimaani) löytää kohteita Berlusconista paaviin.

Kuukauden elokuvina nähdään Lynne Ramsayn You Were Never Really Here, Michael Pearcen Beast ja Rupert Everettin Happy Prince.

”Vallankumous ja seikkailu kulta-ajan meksikolaisessa elokuvassa” on Daniela Michelin ja  Chloë Roddickin syvällinen kokonaisuus, joka avaa silmiämme Meksikosta ja sen elokuvasta. Viro 100 -juhlavuoden kunniaksi esitämme Jaak Lõhmusin upean sarjan maan elokuvan historiasta (November). Puolan uudelleen itsenäistymisen satavuotismuisto huomioidaan Jarno Hännisen suunnittelemalla retrospektiivilla. Ranskalaisen elokuvan käännekohtaa 1950-luvulla tutkii Olaf Möller tehokurssilla, joka kyseenalaistaa vakiintuneet totuudet. Lauri Lehtisen ja Antti Suonion suunnittelema ”Uskomaton Italia" -sarja tarjoaa tehohoitoa Caligulasta Emanuelleen.

HYYn elokuvaryhmän luentosarjat palaavat Orioniin. Teemana on ”Nainen elokuvamaailmassa” ja luennoitsijoita on Saara Cantellista Hannaleena Hauruun. Elokuvan historia -suosikkisarja jatkuu, kohokohtana ohjelma Tableaux vivants, jonka esittelee Valentine Robert Lausannesta.

Risto Jarva -seuran 40-vuotisjuhlateema on ”Nainen uuden aallon elokuvassa”, ja tekijävieraita on Marja-Leena Mikkolasta Eila Kaarresalo-Kasariin. Maamme uutta dokumenttielokuvaa käsittelevä ”Sanokaa mitä näitte” -sarja perustuu Harri Römpötin  kirjaan. ”Suomen nuoret kankaalla” -sarjassa vierailee mm. Kati Outinen. Ohjaajaklubeilla kohdataan Paavo Westerberg, Teemu Nikki, Simo Halinen ja Virpi Suutari uutuuselokuvineen. Muistovuosi 1918 huipentuu itsenäisyyspäivään (Täällä Pohjantähden alla).

Mika Taanila ja Antti Nylén ovat kuratoineet ainutlaatuisen ”Warhol 90, Nico 80” -sarjan. Mox Mäkelä tuo kantaesitykseen Orioniin kuunnelmaelokuvansa Vieras.

Runsaudensarveemme kuuluvat myös Kino Klassikko, kinokonsertit, LUX Film Days, sing-along -näytökset ja porvariston hillityn rappion kuvaukset Luis Buñuelista Maysles-veljeksiin (Grey Gardens). Lasten kanssa kannattaa tulla leffaan sunnuntaisin, jolloin on tarjolla niin Don Bluthia (Peukalo-Liisa) kuin Myyrän seikkailujakin.

Jätämme jäähyväiset rakkaalle elokuvateatterille, jossa olemme kokeneet unohtumattomia elämyksiä ja löytäneet jopa elämänkumppanin. Tämä ei ole kuitenkaan loppu. Tämä on vasta alkua. Viimeisen kerran:

Tervetuloa Orioniin!

Antti Alanen