RTVA:n tapahtumat

Kevät 2020

Ma 20.1. klo 16 Poliittinen satiiri suomalaisessa televisiossa

Poliittinen tv-satiiri on yli puolen vuosisadan ajan heijastellut ja kommentoinut yhteiskuntaa ympärillään. Toimittaja ja käsikirjoittaja Janne Zareff avaa yleisötilaisuudessa näkymiä kotimaisen poliittisen tv-satiirin historiaan.

Syksy 2019

Ma 16.9. klo 16 Toimittaja Jaana Selin ja Kansanradion 40 vuotta

Jaana Selin toimittaa vuonna 1979 käynnistynyttä Kansanradio-ohjelmaa. Hän kertoo yleisötilaisuudessa, mikä suomalaisia ilahduttaa ja ärsyttää ja kuinka Yle Radio Suomen kestosuosikki saa viikoittaisen muotonsa.

Ma 21.9. klo 16 Yleisötilaisuus: Holle Holopainen

Media-alan grand old man Heimo ”Holle” Holopainen muistelee vaiherikasta uraansa Kino Tuliossa ma 21.10. klo 16.

Syksy 2018

Ma 10.9. klo 16 Salatut elämät 20 vuotta

Sarita Koskelin oli MTV3:n draamatuottajana käynnistämässä Salatut elämät -sarjaa ja työskenteli vuosia sen tuotannossa. Millainen oli sarjan syntytarina, ja mikä on sen suosion salaisuus?

Ma 8.10. klo 16 Kuinka luonto-ohjelmia tehdään?

Toimittaja Minna Pyykkö on tehnyt Yleisradiossa luontoaiheisia radio- ja tv-ohjelmia 1990-luvun alusta lähtien. Yleisötilaisuudessa hän kertoo luonto-ohjelmista tekijän näkökulmasta.

Ma 12.11. klo 16 Ismo Sajakorpi – viihteen moniottelijan askelmerkit

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja viihdetaiteilija Ismo Sajakorpi kertoo jo yli 50 vuotta kestäneestä urastaan tv:ssä, teatterissa ja estradeilla.

Ma 3.12. klo 16 Mediaskandaali

Mikä on skandaali medialle? Miten media itse luo skandaalin? Puheenvuorossaan Kaarina Hazard pohtii eri vuosikymmenten kohujuttuja, joita media on synnyttänyt, ruokkinut ja raportoinut.

 

Kevät 2018

KAVI:n radio- ja televisioarkiston yleisötapahtumat keväällä 2018 valottavat radion ja television musiikkiohjelmia ja niiden historiaa eri näkökulmista. Esitelmäsarja on suunniteltu yhteistyössä Musiikkiarkiston kanssa.

Ma 29.1. klo 16
Juha Henriksson
Kapellimestareita ruudussa ja radiossa

Ma 12.2. klo 16
Jake Nyman
Kielletyt levyt

Ma 19.3. klo 16
Heikki Seppälä
Se alkoi Joutsenlammesta: Muistikuvia tv-taipaleeltani.

Ma 16.4. klo 16
Terhi Skaniakos
Huolitellut naissolistit television varhaisvuosina

Ma 7.5. klo 16
Janne Mäkelä
Yleisön pyynnöstä: Radion ja television vuorovaikutteiset musiikkiohjelmat


Syksy 2017

Syksyllä 2017 yleisötilaisuuksissa oli aiheena 60 vuotta täyttävä MTV Oy.

Ma 18.9. klo 16 Tauno Äijälä: Mainos-TV:n historian käännekohtia
Tauno Äijälä oli MTV Oy:n ohjelmajohtajana ja varatoimitusjohtajana kun yhtiö muuttui ”torpparista talolliseksi”. Esityksessään Äijälä selvittää MTV:n keskeiset tapahtumat 1950-luvulta 2000-luvulle.

Ma 16.10. klo 16 Jorma Miettinen: ”Tässä ne vihdoin tulevat: Kymmenen uutiset”
MTV Oy aloitti oman uutistoimintansa monipolvisten vaiheiden jälkeen vuonna 1981. Ensimmäisenä päätoimittajana työskennellyt Jorma Miettinen taustoittaa uutisten saamista ja uutistoiminnan käynnistymistä.

Ma 6.11. klo 16 Peppi Kajanne: Asiaa ja draamaa Maikkarissa
Peppi Kajanne työskenteli MTV:ssä toimittajana, tuottajana ja ohjaajana 1970-luvulta lähtien. 1990-luvun lopulla hän toimi myös  yhtiön draamatuotannon ohjelmapäällikkönä.  Kajanteen esitys muistuttaa, kuinka MTV:llä oli oma tv-teatteri ja vahva yhteiskunnallinen ote asiaohjelmissa.

Ma 20.11. klo 16 Pentti ”Pepe” Teirikari: Televisiomainonnan muutokset
Mainosalan konkari Pepe Teirikari esittelee kotimaisen tv-mainonnan vaiheita oman uransa kautta. Tilaisuudessa nähdään myös nostalginen kattaus vanhoja tv-mainoksia.


Kevät 2017

Maanantai 3.4.2017 klo 16: Pukujen maailma televisiossa
Satu-Marja Nygren on työskennellyt vuodesta 1979 lähtien Yleisradiossa ja toiminut pukusuunnittelijana esim. Velipuolikuu-, Kotikatu- ja Tahdon asia -sarjoissa. Yleisötilaisuudessa selviää, millainen merkitys puvustuksella on tv-tuotannossa.

Maanantai 6.3.2017 klo 16: Äänisuunnittelun prosessi tv-draamassa Äänisuunnittelija Simo Rokka havainnollistaa, kuinka tv-draaman äänisuunnittelu etenee suunnittelusta kuvaustilanteisiin ja jälkityöhön. Mukana on näytteitä esimerkiksi sarjoista Tehdas, Uusi päivä ja Haamukirjoittaja.

Yleisöluento ma 6.2. klo 16: Tv-lavastuksen vuosikymmenet
Anu Maja kertoo yleisötilaisuudessa pitkäaikaisesta urastaan tv-lavastajana. Hänen laajaan tuotantoonsa tv-draaman puolella ovat kuuluneet mm. Matti Ijäksen Painija (1983) ja parhaillaan Yle TV1:ssä esitettävä Rakkaus ja Laki-sarja. Anu Maja on työskennellyt myös lavastustaiteen opetustehtävissä, mm. elokuva- ja lavastustaiteen professorina Taideteollisessa korkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa.


Syksy 2016: Samalla taajuudella -luentosarja radion ja television kotimaisesta historiasta

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) järjestää yhdessä Radio- ja televisiohistorian seuran, Yleisradion ja Suomen radiohistoriallisen seuran kanssa syksyllä avattavan Samalla taajuudella -näyttelyn yhteyteen esitelmäsarjan. Näyttely liittyy 90 vuotta täyttävän Yleisradion taipaleeseen ja esitelmien aiheet liittyvät laajasti kotimaisen radio- ja televisiotoiminnan aihepiiriin.

Tiistai 13.9.2016 klo 16           
Kauko Viitanen, Suomen Radiohistoriallinen Seura: Kotimainen radioteollisuus

Esitelmässä luodaan katsaus suomalaisten radiovastaanottimien valmistuksen kuuteen vuosikymmeneen. Alkuvaiheessa 1920-luvulla vastaanottimia valmistettiin pienissä verstaissa. Kotimainen radioteollisuus kehittyi nopeasti vuodesta 1935 lähtien. Televisio ohitti radion tehtaiden tuotannossa 1960-luvulla. Vientiin valmistetut radiot toivat kuitenkin uuden nousun 1970-luvulla. Sen jälkeen tehtaat keskittyivät televisioiden valmistukseen.

Tiistai 20.9.2016 klo 16           
Göran Wahlberg, ent. tuotekehitysjohtaja: Kotimainen televisioteollisuus

Kotimainen radioteollisuus oli seurannut television kehitystä muualla maailmalla ja näin kerännyt televisiosta teknistä perustietämystä. Esitelmässä tarkastellaan Suomen televisioteollisuuden vaiheita vuosina 1956 – 2005: mm. televisioteollisuuden tuotekehitystä ja roolia uusien teknologioiden kehityksessä sekä kotimaisen tuotannollisen toiminnan loppua.

Tiistai 27.9.2016 klo 16           
Jorma Laiho, ent. teknologiajohtaja, Yleisradio: Digitalisaatio sekä radion ja television muutos

Esitelmässä käsitellään erityisesti television digitalisoinnin vaikutusta koko tuotantoketjuun ja jakelukanaviin sekä muutosta vastaanottolaitteisiin ja -tapoihin. Samalla kerrotaan lyhyesti digitalisoinnin vaikutuksista radioon, ja miksi sen jakelu on edelleen analogista.

Tiistai 4.10.2016 klo 16           
Lasse Vihonen, fil.kand., Radio- ja televisiohistorian seura: Radio kansakuntaa rakentamassa 1926–65

Kun yleisradiotoiminta käynnistyi Suomessa 1920-luvun alkuvuosina, kansa oli jakautunut katkeran sisällissodan jälkeen voittajiin ja häviäjiin. Sodan jälkeen ajatus kansallisesta eheytymisestä julistettiin yhteiseksi tavoitteeksi ja sen saavuttamiseksi asetettiin suuria odotuksia uudelle massatiedotusvälineelle - radiolle. Esitelmässä tarkastellaan kuinka Yleisradion ohjelmatoiminnassa tulivat esille kansalliseen eheytymiseen, kansan sivistystason ja vaurauden edistämiseen liittyneet piirteet aina 1960-luvun puoliväliin saakka.

Tiistai 11.10.2016 klo 16        
Pentti Kemppainen, dosentti, valtiot. toht.: Kaupallisen radion aika

Uusi aika ääniradion historiassa alkoi Suomessa vuonna 1985, kun kaupalliset paikallisradiot aloittivat lähetyksensä ja lopettivat samalla Yleisradion monikymmenvuotisen monopolin radioaalloilla. Pian omistus ja ohjelmatuotanto keskittyivät; paikallisradiot saivat väistyä radioketjujen, formaattiradioiden ja valtakunnallisen kaupallisen radion tieltä. Myös Yleisradio profiloi ohjelmatarjontansa. Monivaiheisten, voimakkaidenkin muutosten jälkeen radioaalloilla vallitsee nykyään tasapaino julkisen ja kaupallisen radion välillä.

Tiistai 25.10.2016 klo 16        
Juhani Wiio, dosentti, yhteiskuntat. toht.: Television ensimmäiset vuosikymmenet Suomessa

Esityksessä tarkastellaan kokoavien näkökulmien kautta suomalaisen television ohjelmistojen kehitystä. Kohteena ovat nimenomaan suomalaisilla televisiokanavilla lähetetyt ohjelmat ja ohjelmistot, ei niinkään television institutionaalinen historia. Aluksi katsotaan, miten televisio-ohjelmistot kehittyivät tv-toiminnan ensimmäisen viiden vuosikymmenen aikana, minkä jälkeen pyritään vetämään johtopäätöksiä suomalaisten television ohjelmistojen kehitystrendeistä aina tähän päivän saakka.

Tiistai 1.11.2016 klo 16           
Heikki Hellman, johtaja, dosentti, Viestinnän, median ja teatterin yksikkö (CMT), Tampereen yliopisto: Television kehitys 1980-luvulta tähän päivään

Suomalainen televisio jätti ”niukkuuden aikakauden” 1980-luvulla, jolloin kaapelitelevisio ja Kolmoskanava alkoivat juurruttaa uudenlaista televisiokulttuuria Suomeen. 1990-luvulla Suomessa vakiintui duaalimalli, jossa julkinen palvelu ja kaupallinen televisio toimivat rinnakkain ja kilpailivat keskenään. Television ”runsauden aikakauteen” astuttiin varsinaisesti vasta 2000-luvun alkuvuosina, kun digitalisaatio moninkertaisti kanavatarjonnan.

Tiistai 8.11.2016 klo 16           
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, Yleisradio: Yleisradio 2017 –

Yhdeksänkymmentävuotiaan Yleisradion toiminta pohjaa julkisen palvelun median periaatteelle, joka on muuttuvassa toimintaympäristössä ajankohtaisempi kuin ehkä koskaan. Kuinka varmistetaan riippumaton tiedonvälitys teknologioiden ja median liiketoiminnan myllerryksessä?


Kevät 2016

Marko Kulmala ja tv-ohjelma Jyrkin tarina
Jyrki oli MTV3:n nuortenohjelma, jota esitettiin vuosina 1995–2001. Populaarikulttuuriin keskittynyt ohjelma koostui musiikkivideoista ja artistihaastatteluista. Marko Kulmala kertoo Jyrkin tarinan, nyt kun ohjelman ensimmäisistä lähetyksistä on kulunut jo yli 20 vuotta.
Aika: Ma 9.5. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Anssi Kukkonen – ”sinivalkoinen selostaja”
Anssi Kukkonen on suomalaisen televisiohistorian tunnetuimpia urheiluselostajia. Hän välitti kisatunnelmat kotikatsomoihin esimerkiksi Münchenin ja Montrealin kesäolympialaisista sekä lukuisista jääkiekon MM-kisoista. Yleisötilaisuudessa 25. huhtikuuta hän kertoo urastaan ja siitä, kuinka urheiluselostaminen vuosikymmenten aikana on muuttunut.
Aika: Ma 25.4. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Veijo Hietala - tosi-tv:n maailmat ja uusromantiikan aika
Tosi-tv aloitti voittokulkunsa 90-luvun alussa ja muuttui hallitsevaksi televisiotrendiksi 2000-luvulla. Onko tosi-tv yltiötunteellisen "uusromantiikan" tuote? Mediatutkija Veijo Hietala selvittää yleisötilaisuudessa, mihin ja miksi monien mielestä tirkistelevää tosi-tv:tä tarvitaan.
Aika: Ma 7.3. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)


Syksy 2015

Kari Lumikero – kirjeenvaihtajan vuosikymmenet
Kari Lumikeron välittämänä suomalaiset seurasivat televisiosta vuosikymmenten suurimpia uutisia. Hän työskenteli Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoimituksessa 1967–1986 sekä MTV3:n Skandinavian ja Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana vuosina  1986–2008.  Lumikero sai Bonnierin Vuoden journalisti -palkinnon vuonna 2005. Aika: Ma 23.11. klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs) Axa Sorjanen – Radio Cityn 80-luku
Toimittaja Axa Sorjanen työskenteli Radio Cityn vakituisena avustajana vuosina 1985–88  ja siirtyi sen jälkeen citykulttuurin ikoniksi muodostuneen kanavan toimituspäälliköksi. Sorjasen ja Taina Värrin kirja ”Miksei aina voi olla perjantai” ilmestyy syksyllä 2015 ja kertoo Radio Cityn ensimmäisistä vuosista. Aika: Ma 26.10. klo 16 Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs) Kari Kyrönseppä – komiikan tekijä
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Kari Kyrönseppä on ollut käsikirjoittamassa useita kotimaisen tv-viihteen merkkipaaluja. Hepskukkuun, Velipuolikuun ja Mutapainin ystävien myötä 80-luvulla nousi esille myös uuden sukupolven näyttelijöitä, mm. Pirkka-Pekka Petelius ja Kari Heiskanen. Aika: Ma 28.9. klo 16 Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)


Kevät 2015

Markus-setä – Suomen ensimmäinen radiopersoona Kulttuurihistorioitsija FT Paavo Oinonen kertoo KAVIn radio- ja tv-arkiston yleisötilaisuudessa Markus Rautiosta, kotimaisen radioilmaisun uranuurtajasta. Uudessa tietokirjassaan Markus-setä. Suomen ensimmäinen radiopersoona Paavo Oinonen valottaa Markus-setänä tunnetuksi tulleen Raution merkitystä mm. kuunnelmailmaisulle ja lastenkulttuurille. Aika: ma 4.5.2015 klo 16 Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs Matti Penttilä kuvin ja sanoin Matti ”Pena” Penttilä kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa mittavasta televisio- ja elokuvaurastaan. Penttilä toimi alalla yli 40 vuotta, työskennellen niin tuottajana, ohjaajana kuin äänittäjänä. Hän oli mukana mm. "Myrskyluodon Maija" -tv-sarjan sekä "Maa on syntinen laulu"- ja "Milka"-elokuvien tuotannoissa. KAVIssa on avoinna Matti Penttilän valokuvanäyttely, jossa on esillä työkuvia elokuva- ja televisiotuotannoista aina 1960-luvulta lähtien. Aika: ma 13.4.2015 klo 16 Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Pentti Kemppainen: Kaupallinen radio Suomessa
Kaupallinen radio täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Radiotoimittaja ja tutkija Pentti Kemppainen selvittää KAVIn yleisötilaisuudessa kaupallisen radion taivalta 1980-luvun pioneerikaudesta tähän päivään. Hänen tutkimuksensa "Radio kuuluu kaikille" julkaistaan helmikuussa.
Aika: maanantai 2.3.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen: Mistä on radiojuontajat tehty?
Radio Aallon Dynastian suositut radiopersoonat Anna Perho ja Kimmo Vehviläinen kertovat KAVIn yleisötilaisuudessa radiojuontamisesta. Kokeneet toimittajat selvittävät mm. mitä hyvältä radiojuontamiselta edellytetään. Kuinka aamulähetys syntyy? Entä kuinka he itse tulivat alalle?
Aika: maanantai 12.1.2015 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)


Syksy 2014

KAVIn tutkijatapaaminen: Reseptio, vuorovaikutus ja tyyli
Aika: torstai 6.11.2014
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Päivi Istala – elämyksiä uran varrelta
Päivi Istala kertoo KAVIn yleisötilaisuudessa yli 40 vuotta kestäneistä työvuosistaan radiossa. Päivi Istala työskenteli Yleisradiossa toimittajana vuosina 1967-2011. Hänen lukuisia radio-ohjelmiaan olivat mm. Ristivetoa ja Naisten tunti. Istala työskenteli pitkään myös Tänään iltapäivällä -ajankohtaisohjelmassa.
Aika: maanantai 20.10.2014 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)

Hannu Kahakorpi – mies Kotikadun takana
Yle TV1:n rakastettu Kotikatu-sarja (1995–2012) sai alkunsa kaksikymmentä vuotta sitten. Sarjaa alusta asti luotsannut ohjaaja ja tuottaja Hannu Kahakorpi kertoo yleisötilaisuudessa mistä kaikki sai alkunsa ja kuinka sarjaa tehtiin.
Aika: maanantai 15.9.2014 klo 16
Paikka: KAVI, Kino Tulio (Sörnäisten rantatie 25 A, 5. krs)