KAVI juhlistaa 100-vuotiasta Suomea

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistaa itsenäisen Suomen juhlavuotta monipuolisesti. Erikoisesitysten lisäksi KAVI avaa vuoden 2017 jälkipuolella uuden, kansallista audiovisuaalista historiaamme esittelevän verkkopalvelun.

Juhlavuoden elokuvaklassikot elokuvateattereihin

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI tuo valikoiman eri vuosikymmenten elokuvaklassikoita elokuvateattereiden käyttöön uusina digitaalisina esityskopioina.

Juhlavuotta varten tuotetaan digitaaliset kopiot merkittävistä kotimaisista elokuvista kuten Finlandia (1922), Valkoinen peura (1952), Tuntematon sotilas (1955), Komisario Palmun erehdys (1960), Pojat (1962), Käpy selän alla (1966), Täältä tullaan elämä (1980) sekä Talvisota (1989).

Useimmista suomalaisista elokuvaklassikoista ei ole olemassa nykytekniikalla esitettäviä kopioita, sillä elokuvateattereiden digitalisaation myötä filmiprojektorit poistuivat useimmista saleista.

Tiedustelut: vastaava arkistonhoitaja Tommi Partanen, puh. 0295 338 125

Kotimainen elokuvahistoria näkyy esitystoiminnassa

KAVIn esitystoiminta nostaa elokuvateatteri Orionin ohjelmistossa esiin laajasti kotimaista elokuvahistoriaa. Suomi 100 -juhlavuoden pääsarjoihin kuuluva "Sain roolin johon en mahdu" esittelee suomalaisten naiskirjailijoiden tuotantoa filmatisointien kautta. Esillä ovat olleet mm. Minna Canth (Lain mukaan, 1956), Maria Jotuni (Kultainen vasikka, 1961) ja Katja Kallio (Kuutamolla, 2002). KAVI osallistuu myös Suureen lukuseikkailuun, joka maanlaajuisesti kutsuu lapset ja nuoret perheineen kirjojen pariin. Lasten- ja koko perheen elokuvissa onkin pitkään ammennettu kirjallisuudesta.

Kevätkaudella syvennyttiin kuvaaja ja dokumentaristi Antti Peipon (1934–1989) uraan sekä muistettiin saamelaisten kansallispäivää. Helsingin juhlaviikoilla järjestetään Musiikkitalolla Kinokonsertti Finlandia. KAVIn rekonstruoimaan ja restauroimaan elokuvaan Finlandia (1922) luodun musiikkikompilaation on sovittanut Yrjö Hjelt, ja Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johtaa Kalle Kuusava.

Syyskaudella esillä ovat mm. suomalaiset mestarikuvaajat sekä Aleksis Kivi ja elokuva. Itsenäisyyspäivää vietetään Tuntemattoman sotilaan (1955) parissa; esillä on tuore restaurointi Väinö Linnan teoksen ensimmäisestä filmatisoinnista.

Mediakasvatuksessa pohditaan mennyttä ja tulevaa

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön (MEKU) koordinoiman Mediataitoviikon kampanja Aikamatkaajat – mediakasvatus keinona muutoksen tutkimiseen julkaistiin tammikuussa. Kyseessä on eri-ikäisten lasten ja nuorten mediakasvatukseen suunnattu materiaali, jossa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.

Aikamatkaajat-materiaali liikkuu menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden ulottuvuuksissa. Se antaa eri alojen ammattikasvattajille työkaluja median hyödyntämiseen oman elinympäristön tarkastelussa. Median avulla pohditaan oman jäljen jättämistä, tulevaisuutta ja toimia sen puolesta.

MEKUn lisäksi materiaalin ovat yhteistyössä tuottaneet Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksenseura, Suomen Lions-liitto ry, Opetushallitus ja Suomen valokuvataiteen museo.

Aikamatkaajiin liittyy myös toukokuussa käynnistynyt yhteisöllinen valokuvauskampanja, johon kuka tahansa voi osallistua. Siinä tutkitaan omaa kotiseutua ja osallistutaan valokuvanäyttelyn rakentamiseen kuvaamalla “ennen ja nyt” -kuvapareja Suomen kartalle.

Suomi 100 – Elävä muisti

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ELÄVÄ MUISTI peilaa kansakunnan historiaa autenttisena lähteenään elokuva-, radio- ja televisioarkiston digitoidut aarteet. Verkkopalvelu avautui 26.10.2017.

KAVI tuo audiovisuaalisen aarteistonsa kaikkien ulottuville Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Uusi verkkopalvelu avaa ainutlaatuisella tavalla Suomen kansallisen audiovisuaalisen historian. Esiin nostetaan keskeisiä historiallisia tapahtumia, poliittisia käänteitä ja kulttuurin kohokohtia – viihdettä ja vapaa-aikaa unohtamatta.

ELÄVÄ MUISTI kertoo ja näyttää elävän kuvan ja äänen avulla miten Suomesta on rakennettu Suomi. Sata vuotta täyttävän maan ja kansakunnan historiaa ja lähimenneisyyttä avataan dokumentaaristen ja fiktiivisten aineistojen kautta. Artikkelien avulla syvennetään ja taustoitetaan elokuvanäytteitä ja niiden aikakautta.

Yhteistyönäyttelyitä

KAVI on yhteistyökumppanina Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyssä Behind the Scenes: Tähtien tekijät, joka on esillä 13.8.2017 saakka Turun Logomossa. Näyttely kertoo suomalaisen elokuvan kultaisista vuosista ja nostaa esiin tekijöitä kansan rakastamien tähtinäyttelijöiden takaa. Esillä on Suomen kahden aikansa suurimman elokuvayhtiön, Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden, esineistöä, joka on koottu KAVIn museoaineistoista.

Suomen suurlähetystö Italiassa kokosi KAVIn kuva-arkistosta näyttelyn Donne forti, luce tenue – Un percorso nella storia del cinema finlandese (suom. “Vahvoja naisia, herkkää valoa – Matka suomalaiseen elokuvahistoriaan”). Näyttely on esillä Rooman Casa del Cinemassa 27.4.–23.5. ja lähtee sen jälkeen kiertämään muille paikkakunnille.